PrincEzine juni 2020

 

Van de President

 
 
 

Bewogen tijden

 

Wat een bewogen jaar hebben we achter de rug! Het was het laatste jaar van het huidige bestuur. In het putje van de winter, op de Algemene Raad van 7 december, werd er al een eerste balans opgemaakt van wat we hadden bereikt en wat er nog te doen stond. We hebben heel wat in de steigers gezet: klankbordgroepen, kaderdagen, speerpuntenbeleid NT&C, een nieuwe website, een nieuwe huisstijl, herwerkte uitgave van de "boekjes" en flyer, een nieuw tijdschrift Noord & Zuid en een opschaling van de digitale nieuwsbrief PrincEzine. Ook werd er voor het eerst een integraal communicatieplan uitgewerkt en doen we er alles aan om ons genootschap meer uitstraling te geven en onze stem te laten horen in het maatschappelijk debat.

 
 
 

Taal en cultuur

 
 
 

Filmpje over dt-fouten wint eerste Olympiade Nederlands

 

Met een onderzoek naar de oorsprong van dt-fouten won de zeventienjarige Polly Jean Hollanders de allereerste Olympiade Nederlands, een initiatief van de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit Nijmegen, dat wordt ondersteund door de Taalunie, de Orde van den Prince, Pelckmans Uitgevers en Standaard Boekhandel.

 
 
 

De taalachterstand en onderwijskansen van Shendrik op Curaçao

 

Shendrik is tien jaar en hij woont op Curaçao. Een gewone leerling, Papiamentstalig. Hij ging naar school toen hij vier was en leerde er de wereld ontdekken. Maar… als Shendrik tien jaar is, is hij zijn interesse en enthousiasme kwijt. Waardoor werd dit veroorzaakt? Helpt het als hij (meer) les krijgt in het Nederlands in plaats van het Papiaments? Onderwijsadviseur en trainer Juana Kibbelaar sprak erover bij de afdeling Curaçao.

 
 
 

Theaters, kloosters, Beethoven en Frans-Vlaanderen

 

Hoe rendabel is een theateruitvoering voor slechts enkele tientallen bezoekers? Welke gevolgen heeft het coronavirus voor Nederlandse kloosters? Zouden Nederlanders een lockdown zoals in Frankrijk of Italië gepikt hebben? Hoeveel procent van alle pasgeboren baby's stierven er in het Nederland van de negentiende eeuw? Is een goede Beethoven een verslindend revolutionaire daad? Wat heeft het Europese Interreg-programma, dat grensoverschrijdende samenwerking stimuleert, West-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen opgeleverd? Dit en nog veel meer in de mei-editie van de cultureel-literaire Noord-Zuid nieuwsbrief die het gewest Oost- en Zeeuws-Vlaanderen maandelijks uitbrengt.

 
 
 

Gedicht van de maand: huidige tijd, vertraagde tijd

 

Het gedicht van de maand gaat over gevoel. Het gevoel dat de huidige beperkingen in deze coronatijd oproept. Minder aangenaam, somber, ongerust en vooral: trager. Dichter Kees Hermis weet dit, nog voor het woord corona bij iedereen bekend werd, goed onder woorden te brengen. Karel de Feijter van de afdeling Breda voorziet het gedicht van deskundig commentaar.

 
 
 

De Orde van den Prince

 
 
 

Godelieve Laureys herkozen als president op Algemene Raad

 

De Algemene Raad en de Presidiumvergaderingen van respectievelijk 6 en13 juni hadden statutair als belangrijkste agendapunt de verkiezing van de nieuwe president. Normaal zouden er meer agendapunten zijn, maar in normale omstandigheden hadden de afdelingsvoorzitters en gewestpresidenten ook fysiek kunnen samenkomen en debatteren. Nu moest dat allemaal, gezien de coronabeperkingen, digitaal en dat zorgde ervoor dat het aantal agendapunten moest worden beperkt. Godelieve Laureys, die formeel door acht gewesten als kandidaat voor een nieuwe ambtstermijn werd voorgedragen en die de feitelijke steun genoot van alle twaalf gewesten, werd met overweldigende meerderheid herkozen.

 
 
 

Nieuwe leden in coronatijd

Rare tijden vragen creatieve oplossingen. Dat geldt ook voor de installatie van nieuwe leden binnen de Orde van den Prince in coronatijd. En die nieuwe leden zijn er de laatste maanden, in groten getale zelfs! Alleen, hoe organiseer je een installatie als er geen bijeenkomsten zijn? Met een speciale procedure zijn er inmiddels 27 nieuwe leden bijgeschreven. Wie zijn dat?

 
 
 

Kalender activiteiten Orde van den Prince

U wilt een grote activiteit van uw gewest of afdeling plannen? Kijk dan eerst hier welke activiteiten andere gewesten en afdelingen al gepland hebben… Uiteraard zijn niet alleen veel afdelingsvergaderingen, maar ook veel 'grote' Orde-evenementen (zoals de Dagen van den Prince in oktober) afgelast vanwege beperkingen die de overheid heeft opgelegd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

 
 
 

Afdelingen en gewesten

 
 
 

Wat is tijd?

 

Wat is tijd? Met deze ogenschijnlijk simpele – en naar bleek helemaal niet zo simpele – vraag begon in februari een lezing bij de afdeling Tienen van Johnny Lassaut, senior lecturer aan het Leuven University College. Zijn onze traditionele lente- en zomerfeesten lichtbakens in de tijd? Is er een verband tussen de christelijke feestdagen en die van de Kelten en Germanen? We mogen van de spreker zijn betoog hier weergeven. We hebben enkele van de vele tientallen foto's waarmee de spreker zijn betoog in Tienen illustreerde in het artikel kunnen opnemen, maar niet allemaal...

 
 
 

Waarom bleef niet heel Limburg Belgisch?

 

De inwoners van wat nu de Nederlandse provincie Limburg is, wilden begin 19e eeuw eigenlijk liever Belgisch blijven. Blijven? Of worden? Deze vraag stond centraal in de lezing die Lei Heijenrath, voormalig leraar Nederlands en nu voorzitter van het college van bestuur van Hogeschool Zuyd, hield bij de afdeling Heerlen vlak voordat de coronabeperkingen toesloegen. En wie was Franz Corneli?

 
 
 

Londen vergadert digitaal

 

De normaal gesproken laatste vergadering van het werkjaar in de afdeling Londen kende eind mei een primeur: er werd voor het eerst vergaderd via 'Zoom'. Zeventien Princevrienden namen eraan deel, vanuit vijf landen, inclusief de gewestpresident, met een glas wijn of bier in de hand. Afdelingsvoorzitter Wim Blancke blikt terug.

 
 
 

De Orde in tijden van corona…

 

De maandelijkse afdelingsbijeenkomsten, de ruggegraat van Orde van den Prince, zijn al meer dan drie maanden niet mogelijk. Wat doen afdelingen om het contact met hun leden te onderhouden? Een rondgang langs crisisnieuwsbrieven, videoconferencing vergaderingen en webpagina's vol gedichten.

 
 
 

In Memoriam

 
 
 

In memoriam Wim Van Bosstraeten (Antwerpen-Middelheim)

 

Volkomen onverwacht overleed op 17 mei 2020 ons gewaardeerd medelid Wim Van Bosstraeten op de te jonge leeftijd van 71 jaar. Wim zou per 1 september de voorzittershamer gaan hanteren, hetgeen hij zonder twijfel schitterend zou hebben gedaan.

 
 
 

In memoriam Age Kamermans (Zwolle)

 

Age was een geboren en getogen Zeeuw. Direct na de oprichting van de afdeling Zwolle in november 2007 is hij bij ons lid geworden. Eerder was hij al lid van de afdeling Groningen. Age had een uitgebreide bestuurlijke ervaring.

 
 
 

Lid in de kijker

 
 
 

Boek over dokters die 'vreemd gaan'…

 

Er zijn dokters die bekend zijn geworden omdat ze dokter waren en als dokter bijzondere dingen hebben gedaan. Er waren en zijn ook dokters die bekend werden om hele andere redenen. Gepensioneerd internist Michel Deruyttere, lid van de afdeling Brugge, schreef er een boek over. Waarom gingen ze vreemd?