Gent Willem I

Afdeling Gent-Willem I

De afdeling werd gesticht op 18 juni 1958 met als naam “Gent I”

Ze maakt deel uit van het ‘Gewest Oost- en Zeeuws-Vlaanderen’ en telt momenteel 56 leden. Voorzitter Dirk Portier treedt aan vanaf 1 september.

De maandelijkse vergadering vindt plaats op de derde vrijdag van de maand.

De afdeling heeft een jumelage met de afdelingen: ’t Sticht, Hulst, Zelandia, Kaap die Goede Hoop en Pretoria. En er is de cluster met de afdelingen Gent-Princehof, Schelde Leie en Meetjesland.

Op de vergadering van 21 juni 2019 werd gekozen voor een nieuw naam: ‘Gent-Willem I’

Voor de nieuwe naam van Gent I, vonden we het aanknopingspunt bij de Orde van den Prince zelf: ‘De Orde van den Prince is een Vlaams-Nederlands Genootschap voor Taal en Cultuur, ook met een internationale uitstraling’. De nieuwe interpretatie van de Keure (Stijl der Orde) vermeldt: “…De Orde huldigt verbondenheid met de maatschappij, hechte vriendschap die geeft en eist, trouw en tolerantie in de geest van prins Willem van Oranje”. Er is dus een duidelijke link met het huis van Oranje.

Van 1815 tot 1830 werden de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden opnieuw verbonden tot het Koninkrijk der Nederlanden met koning Willem I. Voor Gent is Willem I een bijzondere figuur die we dankbaar zijn. Hij is de stichter van de Gentse universiteit. Hij liet het kanaal naar Terneuzen graven waardoor Gent een zeehaven kon worden, vandaag verbonden met Zeeland als ‘North Sea Port’. Hij heeft in het bijzonder de Gentse textielindustrie gesteund. Hij had belangstelling voor de Gentse Floraliën. Ook was hij een stimulator voor de Nederlandse taal en cultuur.

Gent was voor Willem I een belangrijke stad, omwille van haar economisch potentieel. Maar er was ook voor hem een historische reden namelijk de ‘Pacificatie van Gent’ in 1576, die voorzag in ‘vrede en eenheid in de Nederlanden’. Gent had ook een nauwe band met Willem van Oranje en had in zijn verleden zoveel voorbeelden gegeven van zijn cruciale rol ten bate van de eenheid in de Nederlanden. Allemaal redenen voor Willem I om Gent zijn lievelingsstad te noemen. Intussen heeft Willem I in zijn stad Gent, als blijk van dankbaarheid, een standbeeld gekregen en wordt een straat naar hem genoemd.

In oktober 2015 was Gent I de initiatiefnemer van een betekenisvolle ledendag met ruim achthonderd aanwezigen en waarbij de herdenking van ‘Willem I’ centraal stond. Nog steeds worden we, vooral door Nederlandse afdelingen, geassocieerd met “Willem I”.

Op initiatief van de afdeling Gent I schonk de Orde van den Prince in 2017 een borstbeeld van Willem I aan de universiteit Gent. Het bevindt zich op een ereplaats in de aula.

Dat zijn allemaal elementen die ons geïnspireerd hebben om als nieuwe naam voor onze afdeling, te kiezen voor ‘afdeling Gent Willem I’. Het is een eerbetoon aan een voor Gent belangrijke historische figuur. Een naam die een duidelijke associatie heeft met de Keure van de Orde van den Prince en die verwijst naar onze verbondenheid in de Nederlanden.

Een verbindende naam tussen Nederland en Vlaanderen, die ook een internationale betekenis heeft.

De afdeling Gent II koos voor de nieuwe naam ‘Gent Princehof’. Er blijft dus een betekenisvolle link tussen de beide afdelingen.

J.B-23.07.2019

 

Gent Willem I is een afdeling van Oost- en Zeeuws-Vlaanderen

Bijeenkomst:
derde vrijdag van de maand om 19u00
Bijeenkomsttelefoon:
09/230.89.05
Adres:
Salons " 't Groenhof"
Wautersdreef 27
9090 Melle-Vogelhoek
Bankrekening:
BE27 3900 9644 8973
NT&C project:
Samenstelling, uitgave en verspreiding van een literatuurboek met lesmateriaal voor laagtaalvaardige jongeren tussen 12 en 18 jaar
Stichtingsdag: 18-06-1958
Aantal leden: 43

Agenda: 

2024 09 nov

40ste Pacificatielezing

Gastspreker is Alicja Anna Gescinska, Pools-Vlaamse filosofe, schrijver en tv-maker, met als onderwerp: “Van het wrede naar de vrede.”

2024 15 nov

De Boekentoren, een modernistisch baken zonder weerga

2024 16 nov

Bezoek aan de tentoonstelling ‘Margaretha , keizersdochter tussen macht en imago’ in het MOU (Oudenaarde) op zaterdag 16 november 2024.

 

2024 20 dec

De Damvallei, verrassende natuur dichtbij.

Dirk Bogaert is kabinetschef Stad Gent milieu, klimaat en energie. Hij is medeconservator Damvallei.

2025 17 jan

Samenleven in diversiteit, tussen uitdagingen en opportuniteiten

Khalid Benhaddou is imam, auteur en opiniemaker.

2025 25 apr

Politieke actualiteit

Rik van Cauwelaert 

2025 23 mei

Vlaams Erfgoed

Peter De Wilde is Administrateur-generaal Agentschap Onroerend Erfgoed, CEO Toerisme Vlaanderen en nationaal voorzitter Davidsfonds.

2025 20 jun

Van Dale, Groot woordenboek van de Nederlandse Taal

Ruud Hendrickx is taalkundige en gewezen taaladviseur VRT. Hij is adviseur programma-ethiek VRT, Vlaams hoofredacteur Van Dale en portefeuillehouder communicatie OvdP

Terugblik: 

2024 18 okt

Simon Stevin was een zeer veelzijdig man en wordt ook wel eens de Leonardo da Vinci van de Lage Landen genoemd. Hij werd in Brugge geboren. Over zijn jeugd en opleiding is weinig bekend. De basisopleiding heeft hij wellicht genoten in Brugge en hij zou ook gestudeerd hebben aan de universiteit van Douai. Na een korte carrière als klerk in het belastingkantoor van het Brugse Vrije en als boekhouder en kassier te Antwerpen, trekt hij via Middelburg naar Leiden waar hij in 1581 opduikt om er zijn verdere opleiding te voltooien.

2024 20 sep

Ruimtevaart spreekt sterk tot de verbeelding van velen. Het heeft iets mysterieus en onbereikbaar. Het wordt gezien als het summum van de wetenschap en techniek. Het is een “hot topic” in het nieuws en er gebeurt dan ook bijzonder veel momenteel. Denk maar aan Elon Musk, die met zijn bedrijf SpaceX herbruikbare raketten maakt en zo mensen naar Mars wil brengen. Tijdens deze lezing gaat Stijn Ilsen in op die nieuwe trends in ruimtevaart, de opportuniteiten en gevaren, de commerciële en wetenschappelijke kant.

2024 19 sep

Het Chamber Orchestra of Europe is een van de meest succesvolle culturele projecten van het verenigde Europa. Het orkest werd in 1981 opgericht en bestaat uit een zestigtal vooraanstaande musici uit de hele Europese Unie die samenwerkten met de allergrootste dirigenten van de voorbije decennia, van Claudio Abbado tot Nikolaus Harnoncourt. Eindelijk kwamen ze naar Gent, en wel met de Oekraïense dirigent Valentin Uryupin in een contrastrijk programma. 

2024 06 jul

De Verbeke Foundation is een private kunstsite die geopend werd op 1 juni 2007 door kunstverzamelaars Geert Verbeke en Carla Verbeke-Lens en waar cultuur, natuur en ecologie samenkomen. De ruimte herbergt een indrukwekkende verzameling van moderne en hedendaagse kunst en biedt als kunstenvrijplaats ook kansen aan jonge kunstenaars. Met zijn 12 hectare natuurgebied en zijn 20.000 m² overdekte ruimten is de Verbeke Foundation één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa.

2024 21 jun

In ons 300 000 jarig bestaan als Homo sapiens hebben we sociaal geleefd in samenlevingen met gelijkwaardige geslachten. Een individu kreeg zijn cultuur mee van voorouders, waarbij moeders en grootmoeders een centrale functie hadden, zeker in de eerste jaren van het leven. We zijn onder de zoogdieren een coöperatief voortplantende soort bij uitstek. De evolutie heeft grootmoeders (en grootvaders) zo geboetseerd dat ze voortbestaan na hun vruchtbaar leven (na de menopauze) om de ervaring en informatie in hun geheugen door te geven aan hun nageslacht.

2024 08 jun

De voorstelling “Piano & Nature” werd georganiseerd in samenwerking met de afdelingen Meetjesland, Princehof en Schelde-Leie om ons zeer gewaardeerd wijlen lid en theater-monument Jo Decaluwé te herdenken en zijn initiatief “theater Tinnenpot” te steunen. De opbrengst van deze avond ging naar de werking van deze culturele parel in Gent. De voorstelling omvatte niet alleen de sublieme natuuropnames uit onze lage landen, maar de film werd live begeleid op de piano door een zeer gedreven pianist, Matthias De Jaeger. 

2024 17 mei

Patrick De Greve werkt sinds 1993 aan Vlerick Business School en heeft als onderzoeker en lesgever expertise opgebouwd in domeinen zoals financial & management accounting en strategic management control. Na verloop van tijd ontwikkelde Patrick een passie voor en expertise in leiderschapsontwikkeling, organisatorische verandering en strategie-implementatie. Hij heeft diverse leiderschapsprogramma's ontworpen en opgeleverd voor diverse doelgroepen in de bedrijfswereld in uiteenlopende sectoren.

2024 19 apr

Ludo Collin heeft een rijke achtergrond in zowel religie als kunstgeschiedenis en zijn bijdragen aan het culturele erfgoed van Gent zijn van onschatbare waarde. Hij is baccalaureus in de theologie en licentiaat (master) Moderne Geschiedenis. Hij is ook kunsthistoricus. Hij is titulair Kanunnik, Kanselier van het Bisdom Gent en bisschoppelijk gedelegeerde voor Cultuur. Namens het Sint-Baafskapittel is hij woordvoerder met betrekking tot het Lam Gods en als Rector speelt hij een belangrijke rol in het beheer van deze historische Sint-Baafskathedraal.

Nieuws: 

Nieuws enkel zichtbaar voor leden.