Schelde-Leie

Afdeling Schelde-Leie : Een kennismaking.   

De afdeling Schelde-Leie is de jongste van de drie afdelingen uit Gent en omstreken. De afdeling werd opgericht in 1990 en behoort tot het Gewest Oost- en Zeeuws-Vlaanderen.

Onze activiteiten :
Onze leden komen elke maand samen voor een lezing over Nederlandse taal, cultuur, geschiedenis of over een maatschappelijk relevant onderwerp. Aldus verwerven we kennis en inzicht over uiteenlopende onderwerpen uit literatuur, kunst, internationale politiek en maatschappelijk relevante thema's. .

Thema's in werkjaar 2019-2020 zijn bijvoorbeeld de Filosofie van de taalpolitiek, Europese Unie en Brexit, Diamant een wereld in verandering, Machtsspel in een onzekere wereld, Verengelsing in ons hoger onderwijs. 

Thema's in 2018-2019 waren o.a. Het Nederlands in Frans-Vlaanderen, Restauratie van het Lam Gods, Achter de schermen van Google, Polarisatie, Graaf van Egmont.

Onze leden :
De leden zijn dames en heren uit uiteenlopende beroepssferen zoals medici, ingenieurs, juristen, economisten, onderwijs. Een derde van onze leden zijn dames. 

De verschillende filosofische overtuigingen stimuleren het debat. Nieuwe leden staan nog actief in het beroepsleven.  

Nederlandse Taal & Cultuur :
We sponseren studenten uit de University of California in Berkeley tijdens hun zomercursus  “Kunst en geschiedenis in de Lage landen”. We vormen gastgezinnen bij hun jaarlijks bezoek in de stad Gent.

Onze bijeenkomsten :
Onze bijeenkomst beginnen met een receptie gevolgd door een uitstekend drie-gangen menu en koffie. Dan volgt een een lezing met vragen-en-antwoord. Tot slot is er een literaire afsluiter. Het geheel zorgt voor een vriendschappelijke sfeer binnen de afdeling. Ook de partners worden uitgenodigd. Er zijn ongeveer 40 personen aanwezig.

Onze ledenwerving :
Formeel word je lid van de Orde van den Prince op uitnodiging. Zij die interesse hebben in taal en cultuur zien we onze afdeling graag versterken. Het lidmaatschap vergt een contributie van 385 euro per jaar. De kosten van de maandelijkse maaltijden zijn daarin inbegrepen. Kandidaat-leden bezoeken enkele bijeenkomsten alvorens te beslissen om definitief lid te worden.

Praktisch :
We komen normaal samen op de tweede donderdag van de maand om 19u30 in de Salons t’Groenhof, Wautersdreef 27, 9090 Melle.
                             

Bijgewerkt op 29/02/2020 

Schelde-Leie is een afdeling van Oost- en Zeeuws-Vlaanderen

Bijeenkomst:
tweede donderdag van de maand om 19.30 uur
Bijeenkomsttelefoon:
09/230.89.05
Adres:
Salons 't Groenhof
Wautersdreef 27
9090 Melle
Bankrekening:
BE96 4495 6268 0105 (Prince Schelde-Leie)
NT&C project:
Berkeley, University of California
Stichtingsdag: 17-05-1990
Aantal leden: 22
Praktische informatie: 

 

 
 
 
 
 
 

Agenda: 

Activiteiten enkel zichtbaar voor leden.

Terugblik: 

Activiteiten enkel zichtbaar voor leden.

Nieuws: 

Met droefheid meldt onze afdeling Schelde-Leie het plotse overlijden op 23 november 2023 van ons trouwe lid Tine Ruysschaert, de bekende Vlaamse woordkunstenares.

De online boekvoorstelling van "Overhaald" gemist? Kijk uitgesteld via deze link.