Haag (den)

De Haagse afdeling werd opgericht in 1977 waarbij Jan Kits Nieuwenkamp, Ludo van Bauwel, Guido Mobouck en Herman Aelvoet een inspirerende rol vervulden.Onlangs overleed ons oudste lid, Frans Peeters die vanaf de oprichting altijd de bijeenkomsten bijwoonde.

Frans was een van de vele Vlamingen in ons gezelschap. Traditiegetrouw wonen in Den Haag veel Vlamingen door de aanwezigheid van Vlaamse Vertegenwoordiging, Europees Octrooibureau, Europol en andere internationale instellingen. Dat beschouwen de Hollanders van den Haag als een zeer gelukkige ‘bijvangst’. De kruisbestuiving tussen Hollanders en Vlamingen wordt door allen hooglijk gewaardeerd.

Aanvankelijk vergaderden de leden in het Prinsenhof in Delft. Een mooiere plek was niet denkbaar, maar gebrekkige toegankelijkheid en akoestiek noopten tot verhuizing naar de serre van  Brasserie Berlage, vlak bij het Haagse Gemeentemuseum. Daarna zijn we verhuisd naar het Royal Leonardo Hotel, van Stolkweg 1 in Den Haag, waar nu onze bijeenkomsten plaatsvinden.

Een van de hoogtepunten van onze afdeling was de Algemene Ledendag in 2016 met 500 belangstellenden  in het indrukwekkende Atrium van het Haagse Stadhuis en de excursie naar het Vredespaleis, gevolgd door stadswandelingen door historisch Den Haag. 

Een gestage aanwas van nieuwe leden helpt het aantal van ruim 45 in stand te houden.

Mocht u toevallig op de eerste woensdag van de maand in Den Haag zijn, meld u dan aan voor diner en lezing. Wij beginnen om 18:00 uur en staan garant voor een geslaagde avond.

Haag (den) is een afdeling van Holland

Bijeenkomst:
eerste woensdag van de maand om 18.00 uur
Bijeenkomsttelefoon:
06-13732657
Adres:
Leonardo Royal Hotel
van Stolkweg 1
2585 JL Den Haag
E-mail:
Bankrekening:
NL88INGB0005518803
NT&C project:
Opleiding Nederlands Universiteit Ljubljana
Stichtingsdag: 20-06-1977
Aantal leden: 45

Agenda: 

Activiteiten enkel zichtbaar voor leden.

Terugblik: 

2024 03 apr

Lezing violist en dirigent Harry van der Meer over “Het Orkest”

Na zijn lezingen van vorige jaren over de “Symphonie Fantastique van Berlioz” en over ”De Dirigent” gaf  Harry van der Meer (violist en dirigent) op woensdag 3 april voor onze OvdP afdeling een inkijkje in de historie  en totstandkoming van “Het Orkest” aan de hand van enkele muzikale fragmenten. De lezing over het orkest is een logisch vervolg op het verhaal over “De Dirigent” .

Wat kwam er zoal aan bod?

2024 06 mrt

Op 6 maart jl. heeft Hans van der Jagt een inleiding verzorgd over zijn proefschrift “Engelen uit Europa”. Deze inleiding opent een venster op ons koloniale wereldrijk gedurende de periode 1860 – 1930, waarin wij de greep op onze koloniën willen intensiveren. In Nederlands-Indië worden na het loslaten van het Cultuurstelsel vele thee-, rubber- en tabaksondernemingen opgestart. De ‘sociale kwestie’, de aandacht voor de rol en positie van de arbeiders, leidt ook in de koloniën tot allerlei verheffingsinitiatieven.

2024 07 feb

Jim van der Meer Mohr vertelde dat bij zijn afstuderen in 1983 de arbeidsmarkt voor kunsthistorici bijzonder moeilijk was. Hij is toen als volontair bij het Mauritshuis begonnen, als onbetaald vrijwilliger dus. Van daaruit vond hij in 1984 zijn eerste betaalde baan bij het Venduehuis der Notarissen in Den Haag. Het Venduehuis organiseerde toen inboedelveilingen die gehouden werden in Pulchri. Van der Meer Mohr assisteerde de twee taxateurs. Rond die tijd waaide er een nieuwe wind bij het Venduehuis.

2023 06 dec

Spinoza, schepper van een rationeel wereldbeeld. Onder de titel Het fenomeen Spinoza – van verkettering tot verering hield Peter Jurgens namens een nieuwe organisatie, de Stichting Spinoza Den Haag, die belangstelling wil wekken voor het gedachtegoed van Spinoza op woensdag 6 december een lezing voor onze OvdP afdeling. Daarmee werd een oude traditie opnieuw leven ingeblazen. Spinoza geldt immers als de grootste filosoof die niet alleen Nederland maar ook Den Haag heeft voortgebracht. Dat inzicht begon halverwege de negentiende eeuw steeds meer door te breken.

2021 05 mei

5 mei 2021     De bloeiende samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland

voordracht door Filip D’havé, Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse regering in Nederland

Nieuws: 

Nieuws enkel zichtbaar voor leden.