Tropenliefde bewijst: een opera in het Nederlands kan prima

Een eigen operatekst schrijven op basis van eigen gedichten én die opera door een topcast laten uitvoeren in je eigen plantenserre en in de Elisabethzaal in Antwerpen, het is niet iedereen gegeven. Princelid Hugo Van Geet, lid van de afdeling Antwerpen-Land van Ryen, voormalig bedrijfsrevisor en voorzitter van de Raad van Bestuur van Opera Ballet Vlaanderen, had de mogelijkheid dit zelf te financieren en dus werd zijn opera Tropenliefde eind april enkele keren uitgevoerd. Er komt nog een CD en een film, maar op YouTube is al een eerste impressie van de volledige uitvoering te bewonderen. Hoe ontstaat zo'n project? En hoe beviel de opera?

 

 

Hoe is het idee om een operatekst te gaan schrijven ontstaan?

Jaarlijks voer ik in mijn gemeente Hamme de Mattheuspassie van Bach uit. In 2022 hadden wij Philippe Herreweghe en het Collegium Vocale Gent als uitvoerders. Philippe zijn idee was dat ons eigen koor niet kon meezingen (behoudens in de koralen), vandaar het plan om voor ons koor iets anders te laten doen in 2022, een ijdel plan dat totaal iets anders is geworden dan aanvankelijk gepland... en ons koor deed uiteindelijk in niks mee. Alleen de beste profi’s waren van de partij. Met alle respect voor ons lokaal koor dat levendiger bestaat dan ooit tevoren.

De opera recupereert de (liefdes)gedichten die ik in de loop van mijn leven heb geschreven. Deze werden omgebouwd naar arias en duetten. In die zin is het een beetje autobiografisch, al vindt elkeen er wel de overgave aan een totale verliefdheid in terug.

Waarom is de opera in het Nederlands geschreven?

Opera, dat is Italiaans, Duits, soms Frans of in de Slavische talen. In de Nederlandse taal zijn er minder werken. Dikwijls hoor je de opmerking dat het Nederlands moeilijker zingbaar is.  Ik hoop dat ik met dit opus heb aangetoond dat het Nederlands geen hindernis is om mooi te klinken en dat de Nederlandse opera's net als werk in elke andere taal tot het Europees opera oeuvre kunnen behoren, daarbij aansluitend op de rijkdom en de vernieuwing die door de eeuwen heen vanuit de Lage Landen heeft bestaan. Het gebeurt misschien niet vaak, maar toch, het kan!

Waarom heeft u voor het thema van de opera en de titel Tropenliefde gekozen?

In mijn tuin is er een tropische plantenserre. Ik kon daar niet omheen als decor. Maar ik ben op zoek gegaan naar een authentieke omgeving en in het originele script speelt het verhaal zich af in Suriname, vandaar de ietwat vreemde namen van planten en de verwijzingen naar nog steeds bestaande stammen. De regisseur heeft dat een beetje afgezwakt omdat het 'social appropriation' zou zijn, wat ik begrijp en aanvaard. Ik ben een groot bewonderaar van de tropen.

Hoe lang schrijft u al en wat heeft u zoal geschreven?

Als de emotie in mij opkomt, verdriet, verliefdheid, afscheid, waardering,... dan schrijf ik wat, gewoonlijk in rijm. Het is een ontlading van mijn innerlijke gevoelens.  Zo ontstonden vele gedichten en menige daarvan werden aria’s van deze opera. Zelf vind ik mijn bundel Over de liefde en haar onverbrekelijke banden mijn mooiste werk. En inderdaad, vele gedichten daaruit vind je in Tropenliefde als liederen...

Hoe heeft u en hoe hebben de toeschouwers de uitvoering beleefd?

In mijn ganse carrière heb ik nooit zoveel lovende woorden ontvangen. Dat treft niet mij alleen, maar het ganse team en de ganse cast. Ik koos voor de allerbeste mensen en genoot mee van hun prestatie.

Hoe beïnvloedde het decor de uitvoering?

In mijn tropische plantenserre was het decor perfect aangepast aan Tropenliefde, heel intens en innig, tussen de uitvoerders. Het is deze uitvoering die tot CD en film zal worden gesmeed. In de Elisabethzaal had Barco (wereldklasse filmprojectie) aangeboden de zaal om te toveren tot tropenwoud, waarop we sterk hebben ingezet. Het is een fantastische mogelijkheid om de traditionele decorbouw te vervangen door een welkdanig virtueel decor ook. In die zin waren we een beetje een proefproject!

 

 

Hoeveel mensen hebben de uitvoeringen bijgewoond en waren er in Antwerpen veel Ordeleden aanwezig?

Bij mij thuis (drie uitvoeringen) en in de Elisabethzaal was alles volkomen overboekt! Spijtig dat we de uitvoering beperkt hebben gepland. Geen idee hoeveel Princeleden aanwezig waren, hopelijk waren er meerdere…

Wat vond u het mooiste moment tijdens de uitvoering?

Elke dag sta ik op met een andere oorworm, een lied dat blijft beklijven. Het zijn de teksten op de zo indringende muziek die niet willen wijken...

De opera is maar een paar keer uitgevoerd. Is dat niet bijna zonde van al het werk en alle gemaakte kosten?

Voorlopig is Tropenliefde inderdaad maar enkele keren uitgevoerd. We zien wel of het wordt opgepikt. Mijn eerste ambitie is het ergens in Nederland uitgevoerd te zien, of ook elders. Alleszins hebben zich financiële sponsors aangeboden om dat te financieren.

Zijn er dingen die u bij een volgende opera anders zou doen?

Een opera schrijven en met een top cast brengen is een grote onderneming. Tropenliefde heeft een open einde en kan een vervolg kennen. Maar of het ervan komt, weet ik nog niet. Nu droom ik van een liederencyclus voor cello en stem... We zien wel wat het wordt.

 

Op de website van Tropenliefde zijn filmpjes met interviews met librettist Hugo Van Geet, muziekschrijver Raf Vandermeulen, regisseur Tom Goossens, verteller Vic De Wachter en sopraan Tineke Van Ingelgem te bekijken.