Waarom is Den Bosch Den Bosch?

Niet minder dan 13.000 Bosschenaren vinden lezen lastig. Voor die groep is begin september 2022 het boek Waarom is Den Bosch Den Bosch? verschenen. Het gaat over de geschiedenis van de stad en het is geschreven in klare taal. Een uniek boek, want 's-Hertogenbosch is de eerste stad in Nederland (ook in België?) waar een dergelijke uitgave is uitgekomen. De uitgave is een initiatief van oud-stadsarchivaris Rolf Hage, voorzitter van de afdeling De Meierij.

 

Initiatiefnemer Rolf Hage kreeg direct veel steun van tal van Bossche organisaties die zich sterk maken voor de bestrijding van laaggeletterdheid. Er werd zelfs een meeleesgroep samengesteld met ervaringsdeskundigen. Financiële steun kwam van Hage zelf en van enkele welwillende organisaties en particulieren.

 

Draak

In twintig overzichtelijke hoofdstukken wordt de lezer meegenomen naar vroeger tijden in Den Bosch. Je krijgt antwoord op vragen als: 'Waarom staat de Sint-Jan niet op het marktplein?', 'Waarom werd Den Bosch 'Klein Rome' genoemd?', 'Waarom staat er een draak op de Drakenfontein?', 'Wat is er nog over van de Binnendieze?' en 'Waarom zijn er zo veel stadsmuren?'

'Wandelen'

Je hoeft het boek niet van voor naar achter te lezen. Je kijkt welke vraag je interessant vindt en daar begin je. Aan het eind van het hoofdstuk zie je welke hoofdstukken nog meer informatie geven. Zo kun je door het boek 'wandelen'. En het gaat niet alleen om lezen, maar zeker ook om kijken naar de vele historische foto’s. Af en toe is er ook een QR-code opgenomen naar extra beeldmateriaal, een filmpje of een website.

 

De paperback telt 96 pagina’s en heeft als formaat 17 cm x 23 cm.
Waarom is Den Bosch Den Bosch? is te bestellen via de uitgever Stichting Hanneki in 's-Hertogenbosch.