Gewestdag Schelde-Dommel en Schelde-Mark

Energie voor een nieuwe tijd

Terugblik

Verbluft waren de deelnemers aan de Gewestdag die de enorme hal van Tabloo binnenkwamen. En dan moest de boeiende dag nog beginnen. 

De 150 Prince vrienden werden verwelkomd in het hart van de Kempen door Ronald Van Brempt - voorzitter van de afdeling Kempen, Kris van Dyck - burgemeester van Dessel en Gewestvoorzitter Han Slot. Onze spreker Professor Jef Ongena is een man met een missie: nucleaire energie heeft een toekomst.

Comfortabel leven

Hij toonde eerst aan hoeveel energie we verbruiken om comfortabel te leven: zelfs de energie opwekken om een snede brood te roosteren vraagt een bovenmenselijke inspanning. Voeding, kleding, verwarming, verlichting, transport: elk van ons zou moeten 33 mensen 24 uur aan het werk zetten om de energie op te wekken die we dagelijks verbruiken. Gelukkig doen machines dit werk voor ons en die worden aangedreven met externe energie, waarvan maar 25% uit elektriciteit. Onze verwarming komt vooral uit gas en ons vervoer vooral uit olie.

Dankzij de enorme investeringen in wind-en zoninfrastructuur, wordt al 20% van die elektriciteit uit hernieuwbare bronnen opgewekt, maar in het totale energieverbruik is dat nog steeds maar 5%. Daarenboven, aangezien wind en zon afhankelijk zijn van oncontroleerbare weersomstandigheden, betoogde Prof Ongena dat nucleaire energie een plaats heeft om de fossiele energiebronnen af te bouwen. In India en China worden naast windmolens ook honderden bijkomende kerncentrales gebouwd om de vraag naar energie te ondersteunen en minder kolen te stoken. Er is ook nog veel ruimte voor verbetering van de kernsplitsingstechnologie: innovatieve projecten zoals Myrrha in Mol beloven reactoren met beter rendement en minder kernafval. 

Kernfusie

Prof. Ongena’s levenswerk is de kernfusie. Bij kernfusie komt geen afval vrij en is er geen risico op ontsporende reacties. In het tweede deel van zijn voordracht gaf hij ons op begrijpbare wijze inzicht in de principes van kernfusie en de stand van deze nucleaire technologie. We hebben een voorbeeld: de energie die ons dagelijks verwarmt komt uit kernfusie… de zon. Bij het samensmelten van 2 waterstofatomen komt een enorme energie vrij maar hiervoor is een omgeving van 150 miljoen graden nodig. Sinds enkele jaren is dit mogelijk in een testomgeving en momenteel wordt een echte reactor gebouwd in Zuid-Frankrijk door een internationaal consortium. Alhoewel de mogelijkheid van kernfusie dichterbij komt, schat Prof. Ongena dat pas in de tweede helft van deze eeuw energie uit kernfusie zal operationeel zijn. In tussentijd moeten we - aldus de spreker-  blijven investeren in kernsplitsing.

Viool en accordeon

Na de wetenschap was het tijd om de andere kant van ons brein te verwennen: Katrien De Bièvre en Ludo Mariën brachten een ongewone maar verrassend ingetogen combinatie van viool en accordeon. We reisden op de vleugels van de liefde van Rusland naar Wenen en Frankrijk en terug naar Rusland in een opzwepende kalinka.

Nucleair afval

Na de lunch trotseerden enkele moedigen de motregen om de bergingssite van nucleair afval te bekijken. De rest bleef binnenshuis en dompelde zich onder in het leven werk van Jacob Smits of de expo over radioactiviteit en de berging van radioactief afval.

De fotoreportage van de Gewestdag vindt u hier:  https://photos.app.goo.gl/acjUNHFAURhG4U7M6

De foto boven dit artikel: een van de slides van professor Jef Ongena.

Kort

Plaats: 
Tabloo, Gravenstraat 3, 2480 Dessel.
Wanneer: 
zaterdag, 22 april, 2023 - 09:30
Beschrijving: 

​Afdeling Kempen nodigt u graag uit voor de boeiende Gewestdag waarin we ons onderdompelen in het actuele thema van Energie.

`Energie voor een nieuwe tijd`

Zaterdag 22 april 2023

Tabloo, Dessel

Spreker: 
Professor Jef Ongena
Over de deelname: 
150 Princevrienden