In memoriam Wim Joos (Kempen)

In 1967 was Wim een van de twaalf stichters van onze afdeling Kempen. Wim was een gewaardeerd lid en woonde trouw alle vergaderingen bij. Op veel gewestdagen vertegenwoordigde hij onze afdeling. Samen bezochten we verschillende zusterafdelingen. In bijzonder met de afdeling Eindhoven hadden we goede banden en maakten we vele vrienden. Hij was bedrijfsleider van een grote offset drukkerij, een familiebedrijf.
 

Na zijn studies aan de KUL, waar hij afstudeerde als licentiaat handel en financiële wetenschappen, stapte Wim in het familiebedrijf Drukkerij Joos. Onder zijn dynamische leiding groeide het uit tot Groep Joos, in Vlaanderen bekend als drukker van de belastingbrieven.
 

Wim was een gedreven bedrijfsleider. Na de grote brand die de nieuwe gebouwen op het industrieterrein aan de Everdongenlaan in Turnhout totaal vernielde, bouwde hij de drukkerij terug op tot de meest moderne offset drukkerij van Vlaanderen. Hij was een zeer sociale werkgever die ervoor zorgde dat zijn werknemers tijdens de technische werkloosheid na deze grote brand geen loonverlies leden.
 

Naast zijn drukke bezigheid in Groep Joos was hij ook actief in de bedrijfswereld en de regio Kempen. Zo was hij Voorzitter van VKW Kempen en ook van VKW Antwerpen-Brabant. Hij was de eerste voorzitter van het Strategisch Plan Kempen - PLATO. In de grafische sector was hij stichter en voorzitter van het Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie. Ook op sociaal vlak was Wim actief, hij begeleide de beschutte werkplaats Alito.
 

Onder voorzitter Jef Van de Heyning was Wim van 1979 tot 1981 penningmeester van onze afdeling.
 

Wim was een harde werker maar ook een levensgenieter die de goede dingen van het leven wist te waarderen. We bewaren in herinnering de vele mooie momenten die we samen beleefden.
 

Wim van den Nieuwenhuyzen
Stichtend lid van de afdeling Kempen