Nieuwe lezingenreeks Prince-Academie over diplomatie

Dit najaar organiseert de Prince-Academie een nieuwe serie lezingen en paneldebatten over een zeer actueel thema: De kracht van diplomatie: onderhandelen met woorden! Juist in deze tijd met veel internationale en geopolitieke spanningen (Oekraïne, Taiwan en Afrika, om maar iets te noemen) hebben we onze hoop gevestigd op de diplomatie. Uiteindelijk moeten de tegenstanders weer in gesprek met elkaar komen om oplossingen te vinden. Daarvoor heb je diplomaten nodig. Maar diplomaten doen nog veel meer…
De nieuwe lezingenreeks zal van start met inleidingen door twee leden van de Orde van den Prince. Voor de drie paneldebatten heeft de Prince-Academie verschillende diplomaten uit Nederland en België uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan. Bilaterale, Europese en multilaterale diplomatie komen daarbij aan de orde. Wil je dit ook meemaken? Schrijf je dan gauw in!
- 12 september 20:00 uur - Lezing Pieter Langenberg: De diplomatieke loopbaan
Beroepsdiplomaat en oud-ambassadeur Pieter Langenberg zal ingaan op het beroep van diplomaat. Hij heeft een groot aantal diplomatieke plaatsingen achter de rug, variërend van Nederlands consul-generaal in Antwerpen tot woordvoerder in raadwerkgroepen bij de EU in Brussel. Hij was ook verschillende keren ambassadeur, onder andere in Georgië en laatstelijk in Letland.
Deze lezing is inmiddels terug te kijken op de website van de Prince-Academie.
- 25 september 20:00 uur – Lezing Axel Buyse: Vlaanderen voert resoluut eigen buitenlands beleid
Axel Buyse was onder andere Algemeen Vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering bij de EU in Brussel en Vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering in Den Haag. De drie gewesten in België (Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) zijn bevoegd voor de buitenlandse betrekkingen van hun eigen gewest. Zij kunnen ook zelf verdragen sluiten. Wat doet een Vlaams vertegenwoordiging in het buitenland en waarvoor moet je bij de Belgische ambassade zijn? Axel Buyse zal de verdeling van bevoegdheden tussen de gewesten en de Belgische overheid ook vergelijken met de situatie in andere federale staten.
- 20 oktober 20:00 uur - Panelgesprek: Bilaterale diplomatie in Nederland en België:
Het eerste panelgesprek met Annick Van Calster, Belgische ambassadeur in Nederland, en Pieter Jan Kleiweg de Zwaan, Nederlands ambassadeur in België, wordt gemodereerd door Axel Buyse. Annick Van Calster: "De buurlanden zijn de landen waarmee we de nauwste, de breedste en de diepste relaties mee hebben, dat maakt het zo bijzonder."
- 21 november 20:00 uur - Panelgesprek: Europese diplomatie
Hoe overleggen de 27 lidstaten op het Europese niveau? Sprekers zijn Wepke Kingma, Nederlands ex-diplomaat onder andere bij de EU in Brussel en laatstelijk ambassadeur in Berlijn, en Thomas Lambert, momenteel Belgisch ambassadeur in Luxemburg. Lambert werkte onder andere bij de Belgische Vertegenwoordiging bij de World Trade Organisation, de United Nations en de EU en was ook diplomatiek adviseur van de Belgische minister-president Sophie Wilmès. Het gesprek wordt gemodereerd door Jaap de Zwaan, voormalig juridisch adviseur bij het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken, voormalig directeur van Instituut Clingendael en emeritus professor Europees Recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
- December - Panelgesprek: diplomatie wereldwijd
Tijdens het derde panelgesprek met twee topdiplomaten komt het multilaterale overleg op mondiaal niveau aan de orde. Daarover in een latere PrinceZine meer.
De Prince-Academie biedt nog meer!
Babbelboxen
Nu het nieuwe academisch jaar weer begint, gaan ook de babbelboxen weer van start. Een babbelbox is een informeel talenpracticum waar studenten Nederlands aan een buitenlandse universiteit gedurende twee sessies van twintig minuten hun Nederlands kunnen oefenen met Princeleden.
Alle vakgroepen tegelijk
Op 20 september om 20:00 uur organiseert de Prince-Academie een eerste babbelbox voor alle buitenlandse vakgroepen Nederlands tegelijk. Tweede-, derde- en vierdejaars studenten gaan in gesprek met leden van de Orde van den Prince. Het thema zal zijn: vakantie en een nieuw werkjaar in het vooruitzicht. Wie eerder aan een babbelbox heeft meegedaan, weet dat het een leuke en interessante ervaring is om met studenten Nederlands aan buitenlandse universiteiten te praten. Wil je meedoen, schrijf je dan snel in. De Prince-Academie heeft voor deze babbelbox veel Princeleden nodig!
Inschrijven bij de Prince-Academie
Kortom, we gaan een heel interessant najaar tegemoet! Ben je nog niet ingeschreven bij de Prince-Academie en wil je deze leuke en interessante activiteiten niet missen, registreer je dan snel. Het enige dat je daarvoor nodig hebt, is je eigen emailadres en een wachtwoord dat je zelf kiest.
Mieke Langenberg-Tissot van Patot
Lid werkgroep Prince-Academie en secretaris van de afdeling Den Haag
Terug naar de PrincEzine (op de website)? Klik hier.