Orde van de Vlaamse Leeuw voor Ordelid

De Orde van de Vlaamse Leeuw is begin deze zomer toegekend aan Frank Judo, advocaat, voorzitter van de Vlaamse Juristenvereniging en gewestpresident Brabant-West. De "intellectuele en maatschappelijke duizendpoot" kreeg de onderscheiding vanwege zijn vele inspanningen om de integratie van de Nederlanden te bevorderen "door de verdere ontwikkeling van een gemeenschappelijk besef van zowel de historische eenheid als de historische verdeeldheden of diversiteiten in de Nederlanden".

De Orde van de Vlaamse Leeuw wordt, door de vereniging met dezelfde naam als het ereteken, sinds 1971 jaarlijks toegekend ter erkenning van verdiensten in verband met een consequente en kordate houding in de sociale en culturele ontvoogding van de Vlaamse gemeenschap, prestaties die de integratie van de Nederlanden bevorderen naast acties en initiatieven met het oog op de uitstraling van de Nederlandse taal en cultuur.
 

Beweging Vlaanderen-Europa

Burgemeester Christoph D’Haese verwelkomde de talrijke aanwezigen in de Stadsfeestzaal in Aalst. An De Moor, voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa die sinds 2002 de prijs mee-organiseert en lid is van de afdeling Gent Willem I, situeerde de uitreiking in het kader van Vlaanderen Feest! Ze wees ze op het belang van het Standaardnederlands als verbindende taal. Ook memoreerde ze dat Frank Judo een paar weken geleden bekend maakte dat 'tik-tok-justitie' het juridische woord van het jaar is, verwijzend naar de kernspreuk van Prudens van Duyse 'De Tael is gansch het volk'. Ze besloot met: "Laten we de woorden van Frank Judo de Wijze niet vergeten: Een Nederlandstalige wereld in Vlaanderen, die denkt dat het volstaat met Nederlands en een gebrekkig Engels, verliest een deel van de eigen ziel."
 

Verdiensten 

Alvorens Frank Judo het zilveren plaket te overhandigen, motiveerde professor Matthias Storme, sinds 1998 voorzitter van de Orde van de Vlaamse Leeuw en hoogleraar rechten aan de KU Leuven, de toekenning. Van alle Ordedragers, aldus Storme, is er wellicht niemand met meer verdiensten dan Frank Judo in prestaties die de integratie van de Nederlanden bevorderen. Frank Judo, de studax die zowel geschiedenis, filosofie als de beide rechten studeerde, engageerde zich in die tijd in het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond (KVHV) Leuven, onder meer als hoofdredacteur van Ons Leven. Diezelfde functie vervulde hij later van 1998 tot 2008 in Vivat Academia, het tijdschrift van de Vereniging van Vlaamse Academici (VVA).
 

Publicaties

Schrijven en anderen doen schrijven, bleef een rode draad in zijn leven. In zijn talrijke publicaties getuigt Frank Judo er steeds van dat er bij maatschappelijke en historische vraagstukken altijd nog wel een bijkomend perspectief mogelijk en zinvol is. Zoals hij zelf schrijft, biedt een uitgebreide kennis van de historische ervaring de stof om de blik op de actualiteit houvast te geven. "Alles wel beschouwd dus, maar het bleef nooit bij beschouwen", aldus Matthias Storme. "Eerst te woord en dan ter daad, kameraad! Frank Judo is een intellectuele en maatschappelijke duizendpoot. Indien hij zichzelf niet als onhandig zou beschouwen, zou hij een duizendhand kunnen genoemd worden. Immers, als Frank Judo iets in handen neemt, is het in goede handen."
 

Besturen

Het bleef niet enkel bij schrijven. Frank Judo engageert zich ook voluit in besturen. Zo is hij sinds 1995 bestuurslid en sinds 2012 voorzitter van de Vlaams-Zuid-Afrikaanse Cultuurstichting, voorzitter van de Vlaamse Juristenvereniging sinds 2008, secretaris van het Algemeen Nederlands Verbond van 2014 tot 2022 en momenteel gewestpresident van de Orde van den Prince.
 

Integratie 

Matthias Storme stipte aan dat Frank Judo geen canondiscussie of canoncommissie nodig had om te beseffen dat de integratie van de Nederlanden ook bevorderd wordt door de verdere ontwikkeling van een gemeenschappelijk historisch besef, een gemeenschappelijk besef van zowel de historische eenheid als de historische verdeeldheden of diversiteiten in de Nederlanden. "Over het ravijn tussen Essen en Roosendaal sloeg of onderhoudt hij vele bruggen, al moet ook hij wellicht, zoals wijlen mijn vader, regelmatig denken aan het vers van Ida Gerhardt:

Vergeef mij dat de schoonste nachten
Niet immer van ons beiden zijn.
Mijn vriend, het zijn zo groten machten
Waardoor wij soms gescheiden zijn.

Dankzij Frank Judo zijn ze dat toch op een aantal vlakken een stuk minder."
 

Dankwoord

In zijn dankwoord betrok de laureaat allen die hem hadden geholpen om de Orde van de Vlaamse Leeuw te verdienen. Hij bevestigde ook zijn geloof in de traditie van de Vlaamse beweging, althans voor zover die meer wil zijn dan een identiteitsverhaal dat niet verder gaat dan 'gezellig samen onszelf zijn', maar bereid is om uitdagingen aan te gaan. Hij uitte zijn zorg over de nodeloze kloof die soms bestaat tussen Vlaamsgezindheid en cultureel engagement en bepleitte een wederzijds gewetensonderzoek. Volgens Frank Judo is een zelfgenoegzaam Vlaanderen volkomen zinloos omdat dat, paradoxaal genoeg, niet langer zichzelf kan zijn. Als er wordt getwijfeld of vormen van samenwerking met met name Nederland zinvol zijn, omdat ze de eigen autonomie zouden beperken, zijn we niet goed bezig: "Wat we zelf doen, kunnen we beter."
 

Intermezzo's

Ewoud van Eetvelde (gitaar, overigens ook de zoon van An De Moor) en Werend Van den Bossche (altsaxofoon) zorgden voor gesmaakte Nederlandstalige muzikale intermezzo’s waarvoor ze teruggrepen naar de Vlaamse Primitieven en Raymond van het Groenewoud. Schepen van Toerisme Caroline De Meerleer sloot de middag af. De uitreiking van de Orde van de Vlaamse Leeuw kadert binnen de 11-daagse Vlaanderen Feest! Tot de Ordedragers behoren onder meer Richard Celis, Rik Van Cauwelaert, Johan Laeremans en Jürgen Constandt.
 

An De Moor
Voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa
Lid van de afdeling Gent Willem I
 

Foto boven het artikel:
Frank Judo, zijn vrouw, zijn zoon, An De Moor (links) en professor Matthias Storme (rechts).

 

Terug naar de PrincEzine (op de website)? Klik hier.