Lezing Prince-Academie: een loopbaan als diplomaat

Wat doet een diplomaat? Hoe is het vak de afgelopen decennia veranderd en waardoor? Welke privileges geeft de status van diplomaat en welke beperkingen brengt dat met zich mee? Wat betekent het diplomaat-zijn voor de andere gezinsleden? Hierover spraken gepensioneerd diplomaat Pieter Langenberg en zijn vrouw Mieke op de openingslezing van de nieuwe reeks van de Prince-Academie over diplomatie.
 

Pieter en Mieke Langenberg brachten ons een persoonlijke getuigenis over het leven als diplomaat. Tijdens zijn loopbaan kreeg Pieter diverse diplomatieke opdrachten met plaatsingen over de hele wereld: als medewerker van Buitenlandse Zaken in Boedapest, Washington en Canberra, als Nederlandse consul-generaal in Antwerpen en nadien als Nederlandse woordvoerder in raadswerkgroepen bij de EU in Brussel en tenslotte als ambassadeur, onder andere in Georgië, Slovenië en Letland.

 

 

Historisch perspectief

Pieter plaatste het vak diplomatie in een historisch perspectief en vertelde hoe het beroep in de afgelopen decennia grondig wijzigde, mede door de moderne communicatiemiddelen. Niettemin blijft het een beroep dat je grotendeels autonoom en met eigen initiatief vorm moet geven. Het beroep biedt nog steeds enkele privileges, maar er zijn ook veel beperkingen.
 

Duo-baan

Het vak van diplomaat is een duo-baan, stelde Pieter. Het bepaalt het gezinsleven. Daarom was het interessant om ook het perspectief van Mieke te horen. Ze vertelde hoe zij, in haar rol als echtgenote van de ambassadeur en door actief te zijn als parttime docent of bestuurslid van cultuuruitwisselingsprojecten, ook ambassadeur was en haar land vertegenwoordigde.
 

69 schermen

Er waren tachtig Prince-Academici uit acht verschillende landen ingeschreven voor de lezing: Princeleden en aspirant-leden uit 42 afdelingen en neerlandici extra muros uit vier vakgroepen. Uiteindelijk waren 69 schermen ingelogd.

 

 

Terugkijken

Op de website van de Prince-Academie is de video-opname van de lezing terug te kijken. Je kan de afspeelsnelheid van de YouTube-opname verhogen als je sneller door bepaalde passages wil gaan, zonder de draad van het betoog te verliezen. Er is ook een tijdlijn met vijftien verschillende momenten van de digitale bijeenkomst die aangeven wanneer er nieuwe onderwerpen werden aangesneden of vragen werden gesteld door de deelnemers.
 

Jan Van Daele
Portefeuillehouder Prince-Academie en IT in het Dagelijks Bestuur

 

Terug naar de PrincEzine (op de website)? Klik hier.