Maud Vanhauwaert wint Prijs van den Prince 2024
De Vlaamse dichteres en schrijfster Maud Vanhauwaert is uitgeroepen tot de beste woordkunstenaar van het Nederlandse taalgebied in 2024 en wint de Prijs van den Prince 2024. Haar voordracht over de vriendschap tussen een Vlaamse en een Nederlandse vrouw kreeg de meeste stemmen van de Princeleden.
De Prijs van den Prince, bestaande uit een trofee, een geldbedrag van 5000 euro en een jaarabonnement op het tijdschrift De Lage Landen, is een unieke onderscheiding voor Nederlandstalige taalvirtuozen uit Vlaanderen, Nederland en het buitenland. De wedstrijd, die in twee rondes werd gejureerd, ontving in totaal 27 inzendingen, waarvan 19 uit België, 7 uit Nederland en 1 uit het buitenland.
Maud Vanhauwaert (Veurne, 1984) is een veelzijdige Vlaamse schrijfster, dichteres en performer. Ze was stadsdichter van Antwerpen en huisdichter van de KU Leuven. Eerder won ze de Herman de Coninckprijs en de Hugues C. Pernathprijs voor haar bundel Wij zijn evenwijdig en de Jan Campertprijs voor haar bundel Het stad in mij. Begin dit jaar won ze de Hebban Debuutprijs voor haar roman Tosca. Ze is ook docente Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.
De jury was in haar rapport lovend over de kwaliteit en originaliteit van de inzendingen. Maud Vanhauwaerts inzending werd geprezen om haar coherente, literaire tekst en haar persoonlijke, ontroerende voordracht. De juryleden beschreven haar werk als "meest literair", "meest beklijvend" en "het mooiste woordenspel, het mooist gebracht".
Behalve Maud Vanhauwaert waren genomineerd: Veerle Huyghe, Ella Michiels, Laura Woord en Ellen Abbeloos.
Naast de hoofdprijs werd ook een aanmoedigingsprijs toegekend aan de 16-jarige Ster Peeters voor haar eerlijke en gevoelige voordracht over vriendschap, ondersteund door flitsende beelden die haar echtheid versterkten.
De Orde van den Prince dankt de leden van de eerste en tweede jury voor hun zorgvuldige beoordeling, evenals de gewesten Brabant-Oost, Brabant-West, Maas-Samber-Schelde, Schelde-Mark en de afdeling Leiden voor hun waardevolle extra financiële steun.
Over de trofeeën
De twee trofeeën zijn het werk van Bea Verhooghe, de vrouw van Princelid Jan Lerut (afd. Tienen).
De winnaarstrofee bestaat uit twee delen: een gesloten boek gemaakt in klei met daarop een, uit recyclagemateriaal gemaakt, opengaand boek dat gemonteerd is op een spiegel. Als het gesloten boek eenmaal is geopend (het vele lezen rijpt de woordkunstenaar), ontsnappen uit het doorzichtige boek, de heldere (transparantie) en voorzichtige (plastic materiaalkeuze) woorden van de woordkunstenaar, uitgesproken woorden die steeds dienen aan te zetten tot zelfreflectie (spiegel).
De aanmoedigingsprijs bestaat eveneens uit twee delen: een fragiel stapeltje, (blauw en oranje gekleurde), klad- of oefenbladeren gemaakt in porseleinklei met, daarop gemonteerd, eenzelfde, transparant recyclagestukje. De beginner is nog bezig haar gedachten en teksten te ordenen, en moet nog inspiratie zoeken en opdoen voor haar woordkunst. De materiaalkeuze (porseleinklei) wijst op de fragiliteit van de jonge woordkunstenaar, het montagestukje, zoals voor de winnaarstrofee, wijst op transparantie (doorzichtig plastic) en zelfreflectie (spiegel).
Beide kunstwerken moesten driemaal gebakken worden op 1000 en 1230 graden (glazuurbak i.v.m. de tekst) in een daartoe gespecialiseerd bedrijf.