Mia of Tok? Marcel of Woef?

In Utrecht is de winnaar van de vijfde Olympiade Nederlands bekendgemaakt. Lies De Schepper uit Kontich won de scholierenwedstrijd met een sociolinguïstisch onderzoek naar de naam die mensen voor hun huisdier kiezen.

De Olympiade wordt ondersteund door de OvdP.

 

De eerste prijs ging naar Lies De Schepper, zesdeklasser van het Sint-Ritacollege in Kontich. Onder begeleiding van Melissa Schuring en Karlien Franco (KU Leuven) deed ze een sociolinguïstisch onderzoek naar dierennamen in de Lage Landen. Ruim zevenhonderd mensen vulden haar enquête in en dat leverde een databank met 1.150 namen voor huisdieren op. Volgens de jury bracht zij de beste presentatie van haar onderzoek, ook al waren de resultaten niet helemaal wat ze had verwacht. Het winnende filmpje kun je hieronder bekijken.

De tweede prijs ging naar zesdeklasser Ben Geivaerts van het GO! Atheneum in Malle. Hij onderzocht de status van het voorwerp bij de werkwoorden gehoorzamen, verzaken en weerstaan: is dat een lijdend of meewerkend voorwerp? Zijn begeleiders waren Dirk Pijpops en Alexander Van Herpe (Universiteit Antwerpen).

De derde prijs was voor vijfdeklasser Junxiang Ni van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven, voor zijn kwantitatieve analyse van de emoties in Middelnederlandse ridderromans. Hij werd begeleid door Elisabeth de Bruijn en Laurent Breeus-Loos (Universiteit Antwerpen).

2.228 deelnemers

Voor de vijfde editie van de Olympiade Nederlands hadden zich 2.228 vijfde- en zesdejaars uit Vlaanderen en Nederland ingeschreven, een nieuw record. Zeventig scholen namen deel aan de voorrondes. Bij uitzondering mochten niet de gebruikelijke tien, maar elf deelnemers meedoen aan de finale, wegens een ex aequo op de tiende plaats.

In de finaleronde moesten de deelnemers een taalkundig of literatuurwetenschappelijk onderzoek uitvoeren. Daarvoor werden ze gekoppeld aan medewerkers van verschillende universiteiten in Vlaanderen en Nederland. De scholieren kropen in de huid van een onderzoeker, lazen zich in over een bepaald onderwerp, formuleerden een onderzoeksvraag, voerden een klein onderzoek uit en formuleerden hun conclusies.

De resultaten van hun onderzoek moesten ze presenteren in een videofilmpje. Om zich daarop voor te bereiden kregen ze een training bij VRT over stemgebruik, wetenschapscommunicatie en het gebruik van opnameapparatuur. Uit de elf filmpjes koos de jury de winnaar.