Leven en ondergang van Ludwig de grote Geweldenaar

Een meeslepende monoloog van zeventig minuten over de opgang, het succes en de tragiek in het leven van Ludwig van Beethoven, 'de grote geweldenaar'. Dat kregen de leden van de afdeling Lier begin dit jaar voorgeschoteld door gepensioneerd conservatoriumdocent muziekgeschiedenis Jos Meersmans. Uiteraard komen zijn meesterwerken aan bod, zijn doofheid, zijn ongelukkige liefdesleven en zijn drankgebruik. Maar de spreker schetste ook de woelige politieke tijdscontext: het einde van het Napoleontische tijdperk en het Congres van Wenen. Het was een geschiedenisles in het jasje van een boeiend verhaal, een muziekles als een ervaring, het leven van een beroemdheid als een spiegel voor bezinning over geluk en ongeluk. Een totaalervaring.

 

 

Met welke 'instrumenten' beeldde Beethoven in zijn zevende symfonie het geweervuur van de eerste grote nederlaag van Napoleon uit? Is Beethoven net zo anoniem als Mozart begraven? Hoe reageerde Wenen op de ongehoorde vernieuwing om blazers in een symfonie op te nemen? Waarom droeg Beethoven Appasionata op aan de broer van de jonge vrouw op wie hij verliefd was? Wat vond Beethoven ervan dat Napoleon zich tot keizer kroonde? Waarom weigerde Beethoven tijdens een wandeling opzij te gaan voor de keizerin? In hoeveel tijd jaagde een van Beethovens mecenassen zijn hele familiepatrimonium erdoor (vooral aan muziek)? Waarom was Beethoven een vedette op het Congres van Wenen? Hoe reageerde het orkest op de dove Beethoven die achter de dirigent stond te molenwieken? Waarom schoot Beethovens neefje zich een kogel door het hoofd vanwege zijn oom en hoe kon hij daarna toch zijn erfgenaam worden? Lees de monoloog en u weet het allemaal…

 

De Orde van den Prince kreeg van Jos Meersmans toestemming de pdf van zijn optreden te delen (zie hieronder). De muziek, die de monoloog illustreerde, moet u er even bij denken (of bij opzetten natuurlijk).

Wij van de redactie vinden het een absolute aanrader.