Afdeling Londen

VOORSTELLING Afdeling London

De Afdeling London is opgericht in juli 1989.  We hebben zopas ons 30-jarig jubileum feestelijk gevierd in aanwezigheid van onze President en onze aftredende en aantredende Presidenten van het Gewest Buitenland.

Momenteel hebben we in onze Afdeling London 21 leden, dames en heren, iets meer Vlamingen dan Nederlanders.  We komen samen elke derde donderdag van de oneven maanden voor een gezellig diner in een sfeervol restaurant in Chelsea, London.  Er wordt dan gesproken over de werking en andere zaken van inwendige orde van onze Afdeling maar daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de actualiteit, die hier recentelijk toch zeer snel en onvoorspelbaar evolueert.  De Brexit was trouwens onlangs nog het voorwerp van een zeer interessante uiteenzetting door de Reverend Canon Paul Wright, Sub-Dean van Her Majesty's Chapels Royal tijdens een van onze bijeenkomsten.  Voor elke vergadering wordt er trouwens een spreker of lezing georganiseerd.

Praktisch trachten we ook een link op te bouwen, in en rond London, maar ook in ons thuisland, met de Nederlandse en Vlaamse gemeenschap om zo mogelijke projecten te ondersteunen in verband met onze taal en cultuur :  de Ambassades, de Nederlandse Kerk in London, de Nederlands/Vlaamse scholen en verenigingen, de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland, Vlamingen in de Wereld,... 

Dank zij een van onze kandidaat leden kon onze Afdeling uitzonderlijk een geleid bezoek brengen aan de Royal Military Academy in Sandhurst.  Een ander kandidaat lid werkt als curator bij de Ashmolean Museum aan de Universiteit van Oxford en heeft ons ingewijd in de Nederlandse en Vlaamse collecties waarvoor zij daar verantwoordelijk is.  Als laatste verwijs ik graag naar Patrick van der Vorst, momenteel bekend van het programma 'Stukken van Mensen', maar ook gewezen Directeur bij Sotheby's London, die met zijn online website 'Value my Stuff' de BBC's Dragons Den heeft gewonnen.  We hadden het uitzonderlijk genoegen hem als gastspreker bij onze Afdeling te mogen verwelkomen.  

Dit is slechts een kleine greep uit de lange lijst van lezingen, sprekers en projecten die wij met onze Afdeling London reeds hebben kunnen organiseren en die ook nog op onze ‘to do – list’ staan voor het volgend seizoen

Nieuwe leden komen meestel spontaan uit een wederzijdse interesse.  Uiteraard staan de taal en cultuur en ook de verdraagzaamheid en vriendschap hierbij centraal.  Kandidaat leden worden een aantal keer uitgenodigd op onze vergaderingen, waarop dan meestal een nieuw lidmaatschap ontstaat.  De peter en de meter 'ontfermen' zich over het nieuw lid en bij de ondertekening van de Keure wordt het lidmaatschap officieel.   We merken momenteel een verjonging van ons gezelschap.

Onze leden hebben een zeer uiteenlopende achtergrond : van educatief, medisch, juridisch, financieel, wetenschappelijk tot de diplomatie, toerisme, kunst en cultuur, horeca,...  Dit opent een wijde deur naar de lokale bevolking, naar het land waar we wonen.  Dit draagt er zeker ook toe bij dat wij, als Vlamingen/Nederlanders in het buitenland, meer nog de waarden van de Orde van den Prince, en het belang ervan, erkennen en beleven.

Brit Beckers

Secretaris van de Afdeling London

Londen is een afdeling van Buitenland

Bijeenkomst:
derde donderdag van januari, maart, mei, september en november om 19 uur
Bijeenkomsttelefoon:
+44/2073511155
Adres:
Restaurant Le Colombier
Dovehouse Street 146
London SW3 6LB
Bankrekening:
HSBC 82849283, Bank Sort Code 40-14-13
NT&C project:
Stichtingsdag: 10-07-1989
Aantal leden: 22

Agenda: 

Activiteiten enkel zichtbaar voor leden.

Terugblik: 

2020 28 feb

De viering van Selma Van De Perre en haar boek 'Mijn naam is Selma', op de Residentie van de Nederlandse Ambassadeur Simon en zijn echtgenote Astrid, was een bijzonder interessante maar vooral ook mooie gebeurtenis.

Nieuws: 

Het is met een zwaar gemoed en groot verdriet dat we jullie het droeve nieuws moeten brengen dat afgelopen vrijdag, na een moedige strijd met haar serieuze gezondheidsproblemen onze goede vriendin en penningmeester Elisabeth is overleden. Haar betrokkenheid bij onze afdeling en bij veel van onze individuele leden was groot. Elisabeth was een vrouw waar je op kon bouwen met principes en recht door zee. We zullen haar vreselijk missen. Onze gedachten gaan uit naar haar man Alex, naar haar kinderen Jean-Pascal, Frederic en Nathalie en naar haar kleinkinderen. 

Hierbij willen we een eerbetoon brengen aan onze gewezen Gewestpresident en Voorzitter van de Afdeling Extra-Muros, die ons vrijdagochtend, 28.05.2021, toch vrij onverwacht, heeft verlaten.

 

The Queen

Phillip came to me today,

and said it was time to go.

I looked at him and smiled,

as i whispered that "I know"

KORT EERBETOON AAN PRINS PHILIP nav ZIJN OVERLIJDEN

Zoals overal in de wereld gebeurt, willen ook wij hier even aandacht schenken aan het overlijden van Prins Philip, echtgenoot van Koningin Elizabeth.  Jammer dat hij zijn 100ste verjaardag niet meer kon vieren.

Voor Sinterklaas en zijn Pieten is geen afstand te ver, dus elk jaar zorgt de Sint voor een bezoek aan de Nederlandse kindertjes in London.  Omdat er dit jaar geen live ontmoeting kon georganiseerd worden, heeft de Sint, via het zoom-programma, vanuit zijn werkkamer in de Nederlandse Kerk in London uitgebreid met meer dan 40 Nederlandse kinderen het Sinterklaasfeest kunnen vieren.