Nieuwe gewestpresident Brabant-West Frank Judo: "Borgen dat de Orde een Orde blijft"

Frank Judo zit al in vijf besturen, dus president van het gewest Brabant-West worden, kon er nog wel bij. Want als je gevraagd wordt binnen de Orde, dan kun je eigenlijk niet weigeren, toch? Het aantrekken van nieuwe én de juiste leden, is volgens hem van het grootste belang. Hij zou ook graag zien dat iemand een betere naam voor 'zijn' gewest bedenkt…

 

Hoe lang bent u al lid en welke functies en/of verantwoordelijkheden heeft u binnen de Orde van den Prince sindsdien zoal gehad? Sinds wanneer bent u gewestpresident?

Een van de dingen die ik ons digitaal ledenboekje verwijt, is dat je er niet precies in terugvindt wanneer je als lid werd geïnstalleerd. Dat moet intussen een kleine twintig jaar geleden zijn en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Gedurende twee bestuursperiodes was ik adjunct-secretaris, een eigenaardigheidje van onze afdeling. Op 1 september 2021 ben ik Arne Gutermann opgevolgd als gewestpresident.

Waarom bent u toentertijd lid geworden?

Zoals de meeste dingen die ik doe: omdat iemand het me gevraagd heeft. Natuurlijk was het terrein voorbereid. Ik vertel graag het verhaal van een humanioraleraar die tussen neus en lippen zei dat een aantal van onze klasgenoten later ongetwijfeld lid van de Orde van den Prince of van de Marnixring zou worden. Opvallend, ook omdat de man van geen van beide lid was. Vandaag zouden ze dat nudging noemen, maar hij en ik vinden een Nederlandstalig alternatief leuker.

Wat doet of deed u naast de Orde van den Prince?

De gekste dingen. Beroepshalve ben ik advocaat, met een praktijk in het staatsrecht en het aanbestedingsrecht. Daarnaast ben ik bestuurder bij een paar instellingen in de juridische sfeer: het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens en het Informatie- en Adviescentrum inzake Schadelijke Sektarische Organisaties. Dan is er het verenigingsleven. In de Vlaamse Juristenvereniging en de Vlaams Zuid-Afrikaanse Vereniging ben ik voorzitter, in het Algemeen-Nederlands Verbond secretaris, maar daar loopt mijn mandaat aanstaande juni af. En op verloren momenten probeer ik nog wat dingetjes te schrijven, vooral in de historische sfeer.

Waarom wilde u gewestpresident worden?

Eerlijk? Ik zou er nooit aan gedacht hebben als de vraag niet was gekomen. Anderzijds kwam ze wel op het juiste moment: er waren net een paar intensieve taken tot een einde gekomen. Binnen de Orde had ik weer het ritme gevonden, nadat die net-genoemde taken me ertoe hadden genoopt iets meer te rekenen op de clementie van mijn afdelingsvoorzitter. Als het echter over functies en taken in de Orde gaat, is mijn huisregel dat je niet weigert als je wordt gevraagd, behalve als je weet dat je de taak niet goed zal kunnen vervullen.

Wat is het belangrijkste dat u nu gaat oppakken?

Ik ben geen man van programma’s en stappenplannen. Welke zorgen er in de Orde leven, weten we allemaal. Hoe niet alleen nieuwe, maar ook de juiste leden aantrekken? Hoe borgen dat de Orde een Orde blijft, en geen serviceclub naast de andere wordt? Hoe een nieuw ritme vinden in tijden van corona? Hoe het juiste evenwicht vinden tussen de eigenheid van elke afdeling en de gemeenschappelijkheid van de Orde als geheel? Stuk voor stuk vragen waarvan je weet dat ze nog even actueel en even onopgelost zullen zijn als mijn opvolger deze interviewvragen krijgt voorgelegd. Daarom zijn het ook belangrijke vragen.

Minder fundamenteel, maar toch relevant, is de naam van ons gewest. Brabant-West is voor mij (ook) Bergen-op-Zoom en Antwerpen, zodat onze gewestnaam minder gelukkig mag heten. Wie een volwaardig alternatief vindt, kan op een passende beloning rekenen.

Hoe denkt u dat u na uw afscheid herinnerd zal worden?

Geen idee, maar ik hoop dat men even zal moeten zoeken naar de naam van de gewestpresident tussen Arne en mijn opvolger. Les peuples heureux n’ont pas d’histoire.

Waar doet een afdelingsvoorzitter u tijdens een etentje geen plezier mee?

Weinig mensen zullen me geloven, maar eigenlijk ben ik niet zo moeilijk.

Wat weet (haast) niemand binnen de Orde van den Prince over u?

Zullen we zeggen: dat een voorvader van gewestpresident Buitenland Christophe Ommeganck en een voorvader van mij tweehonderd jaar geleden collega’s waren? We ontdekten het tijdens een lunch na een Presidiumvergadering. Zeg nu nog eens dat de Orde niet voor onverwachte ontmoetingen zorgt.

 

Foto bovenaan het artikel:

Voorzitter van de afdeling Zaventem Lysbeth Deruyver, gewestpresident Brabant-West Frank Judo en het nieuw geïnstalleerde lid Alexandra de Poorter in september vorig jaar.