En de Gentse Gulden Draak gaat naar… De Dikke Ziel

Het Franglais is all over the place in Gent - 'of all places'. Het Nederlands is nochtans de taal die iedereen bindt en voor betrokkenheid zorgt. De afdeling Gent Willem I blies daarom de traditie van de uitreiking van de Gulden Draak-trofee nieuw leven in om zo het Nederlands in het Gentse straatbeeld te promoten en te bekronen. Waarom ging de prijs voor de mooiste Nederlandse handelsnaam dit jaar naar koffiehuis, tapasbar, broodjeszaak, café, drukkerij en brocantewinkel De Dikke Ziel?

 

 

Tijdens de feestelijke bekendmaking op 13 november in de campus Kantienberg van de Arteveldehogeschool - met dank aan gastheer en Princelid Thomas Legrand, die er directeur is - gaf afdelingsvoorzitter Dirk Portier eerst tekst en uitleg bij de doelstellingen van het princelyke genootschap.

Vervolgens lichtte An De Moor toe waarom de uitreiking van een Gulden Draak-trofee een belangrijk signaal wil zijn naar nieuwe handelszaken in groot-Gent: "Waarom kan het Nederlands niet sexy, commercieel en aantrekkelijk klinken? Denkt u dat iedereen altijd alle Engelstalige termen op websites, winkelramen en folders van Engelstalige handelszaken begrijpt? Ik daag u uit om mij straks tijdens de receptie uit te leggen wat 'The guiltfree bakery' op het raam van een warme bakker betekent."
 

Slecht voorbeeld

Willen we het slechte voorbeeld van de te ver doorgedreven verengelsing van het Nederlandse hoger onderwijs volgen, zodat ook hier mensen zich beginnen te ergeren aan de Engelstalige bediening in horecazaken, vroeg An De Moor zich af. "Waarom moeten we misprijzen tonen voor onze moedertaal, waarvoor we nochtans zolang gestreden hebben, tegen de suprematie van de francofonie?"

"Bedenk dat in deze stad - en met succes zoals u weet - gevochten is voor een Nederlandstalige universiteit, hoewel velen dat toen onmogelijk achtten. En welke taal kunnen en zouden alle nieuwe Vlamingen uit de islamlanden, Oost-Europa of Zuid-Amerika het best aanleren om met de Vlamingen en de andere Nieuwe Vlamingen te kunnen praten en samenleven? Inderdaad: het Nederlands! Wat een uitgesproken kans om onze taal te herbronnen, er een wereldtaal van te maken en zo ook onze identiteit uit te dragen."

Ze besloot met een oproep tot meer taalfierheid, meer taalwaakzaamheid en meer taalzorg om te vermijden dat het Nederlands op termijn tot verdwijnen gedoemd is.

 

 

Jury

Vier leden van de afdeling Gent Willem I - professor Jacques Van Keymeulen, Martien Bode, An De Moor en professor Piet Taelman - gingen vervolgens rond de tafel zitten samen met de uitbater van de Gentse zaak 'Het vrijdags gevoel' en vertegenwoordigers van een Gentse dekenij en van UNIZO (de Unie van Zelfstandige Ondernemers).

De deskundige jury koos uit meer dan veertig genomineerden 'De Dikke Ziel” als winnaar. Vijf andere handelszaken kregen een mooi vormgegeven oorkonde: de retroplanten- en brocantewinkel Adams Paradijs, de bar Aperotheek, bakkerij Buitengewoon brood Himschoot, Stadsbrouwerij Artevelde en kruidenierszaak Vers. De jury baseerde zich op drie criteria: het Nederlandstalige karakter van de zaak, de originaliteit van de naam en het verband met het pand en ten slotte de motivatie voor de keuze ervan.

 

 

Vleeshal

Professor Piet Taelman verantwoordde in bevlogen en welsprekende stijl de keuze van de jury voor De Dikke Ziel: "Met die originele, mooie Nederlandstalige naamkeuze voor hun zaak sluiten Fannie en Alexander in de eerste plaats naadloos aan bij de voormalige bestemming van het pand, waarin hun onderneming is gevestigd. Tot vorig jaar werd er in de voormalige vleeshal, niet toevallig gevestigd in de Slachthuisstraat te Gent, nog vlees verkocht. De 'dikke ziel' is namelijk de oude benaming voor het kleinhoofd van het rund, soms ook de dikke lende genoemd. Dit heupstuk wordt beschouwd als het beste gebraadstuk. Het is het stuk waaruit de rumpsteak wordt gehaald: de korte, dikke en malse biefstuk, die ideaal is om te roosteren.

 

Professor Piet Taelman legt uit waarom De Dikke Ziel de Gulden Draak 2023 gewonnen heeft.
Foto: Ruud Hendrickx

 

Ambacht

De naam straalt ook de passie voor authenticiteit en pure ambacht uit, die geloofwaardig tot uitdrukking wordt gebracht in alles wat vandaag de dag in deze zaak te zien en te koop is. Naast koffie, thee, taart, tapas, wijn, bier, belegde boterhammen en, jawel, ook vlees - alles afkomstig van lokale producenten of groothandelaars - is zowat alles wat los in de koffiebar staat ook te koop: allerhande brocante, oude lessenaars, schoolkaarten en planten. In de voormalige vriesruimte staat een oude drukpers waarmee Alexander op ambachtelijke wijze kaartjes drukt. U verneemt er niet enkel veel over de drukkunst, maar kunt er ook origineel drukwerk op de kop tikken. Kortom, in het volledige aanbod zit manifest een ziel.
 

Buitengewoon onderwijs

Maar het beslissende zetje om de Gulden Draak-trofee 2023 toe te kennen aan De Dikke Ziel was voor de jury het verband tussen die naam en wat Fannie en Alexander dagelijks bezighield of -houdt. Fannie bouwde een rijke ervaring uit in de hulpverlening en het buitengewoon onderwijs, terwijl Alexander nog steeds het beste van zichzelf geeft in het ondersteunen van leerlingen met leernoden. Niet enkel de zaak, maar ook de ondernemers getuigen hiermee te beschikken over een dikke ziel.

 

 

Gebeeldhouwd

De Gulden Draak-trofee werd op verzoek van de afdeling Gent Willem I ontworpen en gebeeldhouwd door de bekende Vlaamse beeldhouwer Tom Frantzen, partner van het Gentse Princelid Martien Bode. Het beeld wil met een knipoog de sfeer van het historische en tegelijk bruisende, hedendaagse Gent weerspiegelen. Zoals wel vaker combineerde de kunstenaar een minimalistische en een organische vorm, in dit geval van een klok (in cortenstaal) en een draak (in brons). Klokke Roeland fungeert hierbij als een skatehelling die het hippe draakje toelaat een aanloop te nemen om zo hoog mogelijk op te vliegen: een heuse 'hoogvlieger'!
 

Handelszaken motiveren

Dit laatste is ook het doel van dit nieuwe initiatief van de Gentse afdeling: handelszaken motiveren dat ze ook hoogvliegers kunnen zijn met een Nederlandstalige naam. De trofee is daarnaast een mooi voorbeeld van inzet op het vlak van NT&C-werking en een kans om breder bekend te maken waar de Orde van den Prince voor staat.

 

De vier initiatiefnemers van de afdeling Gent Willem I:
Dirk Portier, An De Moor, Johan Beke en Martine Bode.
Foto: Nadine Van Parys

 

Terug naar de PrincEzine (op de website)? Klik hier.