PrincEzine november 2023

 

Van het bestuur

 
 

PrincEzine en u

 

Waarschijnlijk had u op deze plek een andere Ruud verwacht, namelijk onze president Ruud Hagenouw. Jarenlang was dit de vaste plek van de vorige presidente, Godelieve Laureys, die elke maand een woordje schreef. Een woordje dat door u, de leden van de Prince, graag gelezen werd. Voortaan komen hier beurtelings alle leden van het Dagelijks Bestuur aan het woord, ieder in hun eigen stijl, om u te berichten over waar zij mee bezig zijn.

Lees meer...

 
 
 

Taal en cultuur

 
 

En de Gentse Gulden Draak gaat naar… De Dikke Ziel

 

Het Franglais is all over the place in Gent - 'of all places'. Het Nederlands is nochtans de taal die iedereen bindt en voor betrokkenheid zorgt. De afdeling Gent Willem I blies daarom de traditie van de uitreiking van de Gulden Draak-trofee nieuw leven in om zo het Nederlands in het Gentse straatbeeld te promoten en te bekronen. Waarom ging de prijs voor de mooiste Nederlandse handelsnaam dit jaar naar koffiehuis, tapasbar, broodjeszaak, café, drukkerij en brocantewinkel De Dikke Ziel?

Lees meer...

 
 
 

Goud voor Noord & Zuid

 

Een bijdrage over de Duits-Joods-Amerikaanse filosofe en politiek denker Hannah Arendt in ons halfjaarlijkse tijdschrift Noord & Zuid is het meest gelezen artikel in de nieuwsbrief Zuurstof op zaterdag. Dat blijkt uit de leescijfers van september. De redactie, onder leiding van Willy Martin, mag terecht een pluim op haar hoed steken.

Lees meer...

 
 
 

Gedicht van de maand: een luchtspiegeling in de klas, of in een sonnet

 

Soms moeten we een beetje moeite doen om een gedicht te doorgronden. Dat geldt zeker voor het gedicht van deze maand: Fata Morgana. De sonnetvorm geeft alvast houvast. Maar de inhoud, de beeldspraak? Het begint simpel, met een leraar die les geeft over het Kanaal, maar wat gebeurt er dan? Misschien maar eerst de toelichting lezen!

Lees meer...

 
 
 

Aankondigingen en oproepen

 
 

Diplomatie in Europa en in de wereld bij de Prince-Academie

 

Hoe werkt de Europese Unie? Hoe pakken op wereldniveau diplomaten geopolitieke problemen aan? Dat zijn de twee vragen die centraal staan op de laatste twee paneldebatten van de Prince-Academie dit najaar. In beide debatten komen prominente en zeer ervaren topdiplomaten aan het woord. Schrijf u dus snel in en blokkeer de dinsdagavonden 21 november en 12 december in uw agenda.

Lees meer...

 
 
 

Tentoonstelling schilderijen en sculpturen Michel Janssens in Roosdaal

 

Al bijna vijftig jaar is Michel Janssens, voormalig voorzitter van de afdeling Pajottenland, beeldhouwer en kunstschilder. In zijn atelier in Roosdaal, ten westen van Brussel, exposeert hij de eerste drie zondagen van december van 14.00 tot 19.00 uur zijn werk: abstracte schilderijen en koperen sculpturen.

Lees meer...

 
 
 

Lezing: het verlies van België

 

In 1830 werd België onafhankelijk. Wat weten we nog over Willem I, de enige koning der Verenigde Nederlanden? Wat liep er mis? Hoe ontstond de Belgische revolutie? De Vlaamse auteur, journalist en nieuwspresentator Johan Op de Beeck heeft het uitgezocht, schreef er een boek over en komt het de afdeling Zaventem vertellen op 17 januari 2024. De titel van zijn lezing is: De splitsing van de lage landen, het verlies van België. Uiteraard zijn leden van andere afdelingen van harte welkom…

Lees meer...

 
 
 

Orde van den Prince

 
 

Aantredend gewestpresident West-Vlaanderen Réginald Pembele: "Nieuwe projecten stimuleren"

 

Hij woont in Rijsel, doceert Nederlands aan twee Noord-Franse universiteiten en één middelbare school en is lid geworden van de Orde omdat hij meer Nederlands wilde spreken. Aan plannen om de Nederlandse taal en cultuur te promoten in Frans-Vlaanderen ontbreekt het hem niet. Maar wat denkt de nieuwe gewestpresident van West-Vlaanderen, Réginald Pembele, over bier, wijn en kleding?

Lees meer...

 
 
 

Nieuwe leden oktober 2023

Niet minder dan 21 nieuwe leden heeft de Orde van den Prince er de afgelopen maand bij gekregen. Wie zijn dat?

Lees meer...

 
 
 

Kalender activiteiten Orde van den Prince

U wilt een grote activiteit van uw gewest of afdeling plannen? Kijk dan eerst hier welke activiteiten andere gewesten en afdelingen al gepland hebben.

Lees meer...

 
 
 

Lid in de kijker

 
 

Podcast 'Kinderen van het ABN': hoe de Vlaamse elite Nederlands is gaan spreken

 

Minder dan driekwart eeuw geleden was Vlaanderen een landelijke regio met een Franstalige elite en een overwegend dialectsprekende bevolking. Inmiddels is het een deelstaat van België, waar het Nederlands de plaats van het Frans in het openbare leven ingenomen heeft. In de podcast Kinderen van het ABN vertelt taalexpert Miet Ooms, sinds vorig jaar lid van de afdeling Leuven-Arenberg, hoe dit is gegaan.

Lees meer...

 
 
 

Jan Werts (Brussel-Zavel): "Verdeeld Europa in een wereld zonder orde"

 

In een analyse voor het Montesquieu Instituut schetst Princelid Jan Werts een "wereld zonder orde", waarin de Europese leiders moeizaam hun weg proberen te zoeken. Europa wordt geconfronteerd met de Russische inval in Oekraïne, de Palestijnse opstand in Israël, de Turkse steun aan Hamas en de toekomstige EU-lidstaten Servië en Kosovo, die elkaar bevechten. Zijn analyse is aanbevolen achtergrondliteratuur bij het komende panelgesprek in de Prince-Academie.

Lees meer...

 
 
 

Boek: de personen achter 19 ex-librissen

 

Ex-librissen verzamelen deed de gepensioneerde internist en Princelid in Tielt Dirk Mattelaer al ruim zestig jaar. Zijn collectie omvat inmiddels meer dan 10.000 exemplaren. Hij gaf er ook lezingen over binnen de Orde. Maar wie waren de mensen die hun ex-libris in hun boeken achterlieten? Dirk Mattelaer ging op zoek en schreef er een boek over met 19 verhalen - of beter: ontdekkingstochten.

Lees meer...

 
 
 

Afdelingen en gewesten

 
 

Zijn tolken vervangbaar door computers en artificiële intelligentie?

 

Professor Heidi Salaets is hoofd van de Onderzoeksgroep Tolkwetenschap aan de faculteit Letteren van de KU Leuven. Bij de afdeling Aarschot sprak ze over haar vak en de problemen waar tolken tegenaan lopen. Daarna ging ze in op de vraag of computers en artificiële intelligentie het werk van tolken kunnen overnemen. Spoiler alert: nee dus.

Lees meer...

 
 
 

Mechelen vaart en viert met 'veerman' Verhaeren

 

Zestig jaar Prince, dat vierde Heerlickheyt Mechelen al eind april, met een evenement rond Cyriel Buysses boek Het Gezin van Paemel. Eind oktober werd dit lustrum met een origineel ledenfeest sfeervol afgesloten. Een ooggetuigenverslag van een boottocht over Dijle, Rupel en Schelde en een bezoek aan het museum over de schrijver Emile Verhaeren.

Lees meer...

 
 
 

Kansenongelijkheid op de basisschool door dialectgebruik?

 

Onderwijssocioloog dr. Paul Jungbluth, werkzaam aan de Universiteit van Maastricht, houdt zich al haast vijftig jaar bezig met kansenongelijkheid in het onderwijs. Begin deze maand sprak hij bij de afdeling Heerlen over het verband tussen sociale ongelijkheid, het zelfbeeld van basisschoolleerlingen en dialectgebruik. Het werd geen vrolijk verhaal, maar dialect spreken bleek in ieder geval geen direct verband te hebben met kansenongelijkheid in het onderwijs.

Lees meer...

 
 
 

In memoriam

 
 

In memoriam Boudewijn Dereymaeker (Brussel)

 

Het overlijden van Belgisch ere-ambassadeur Boudewijn Dereymaeker heeft de afdeling Brussel vorige maand diep getroffen. Het was de tweede maal dit jaar dat zij afscheid moesten nemen van een trouw, minzaam en zeer gewaardeerd lid, na het plotse heengaan van emeritus professor Neri Sybesma-Knol in de maand mei.

Lees meer...

 
 
 

Varia

 
 

Deadline PrincEzine december 2023

 

De volgende PrincEzine komt uit op vrijdag 15 december. Om meegenomen te kunnen worden in die nieuwsbrief dienen artikelen uiterlijk maandag 11 december (liefst eerder) binnen te zijn op het secretariaat of bij de portefeuillehouder in het Dagelijks Bestuur, Ruud Hendrickx. De redactie beslist, waar mogelijk in overleg, of en hoe een artikel wordt opgenomen in PrincEzine.

Lees meer...

 
 
 

PrincEzine liever op internet lezen? Dat kan…

 

Het kan gebeuren dat de PrincEzine niet goed leesbaar is op uw telefoon, tablet of computer, bijvoorbeeld omdat foto's wegvallen of de lay-out verspringt. Dat kan gebeuren door een combinatie van de manier waarop de nieuwsbrief gemaakt is, het apparaat waarop hij geopend wordt, het besturingssysteem van dat apparaat en het gebruikte mailprogramma. Het kan ook zijn dat de PrincEzine wel binnenkomt als mail, maar geen enkele tekst of foto's bevat (meld dit bij het secretariaat). Dat kan liggen aan de mailinstellingen van de ontvanger of een actieve 'adblocker' (die ervoor zorgt dat advertenties niet op het scherm vertoond worden). De PrincEzine is altijd goed leesbaar op de website zelf.

Lees meer...