Meise

De afdeling Meise ontstond in 1972 als een “spin-off” van de afdeling Vilvoorde die uit haar voegen barstte. Hoewel technisch in Meise, verbindt zij ook mensen uit Wemmel, Grimbergen, Wolvertem, Kapelle op den Bos, Oppem, Vilvoorde ....

Met onze 30 leden, en hun partners, komen we elk jaar een 10-tal keer samen, in afwisselend “open” en “besloten” bijeenkomsten (mét en zonder partners).

Elk van die samenkomsten is een warm en fijn moment, waar je iets kan opsteken en waar onderling gedebatteerd wordt. Onze avonden zijn steeds levendig, uitdagend, inspirerend én reflectief, in een informele en open stijl.

De grote thema’s zijn het uitdragen van onze taal en cultuur, maar ook al wat onze maatschappij hier en nu beïnvloedt.

Inzake “cultuur” is er ruimte voor concerten, bijv. klassieke muziek, waar we een podium geven aan jonge musici, jazz of zang ... en voor woordkunst : bvb. met Warre Borgmans, slam-dichteres Carmien Michels ...

Als pure “taal”-activiteit organiseren we elk jaar een literair salon, het ene jaar al lichtvoetiger dan het andere.  Dat kan met sprekers van buitenaf (Johan Op de Beeck, Maarten Inghels) of met input van onze eigen leden.

Maar dat we ook allerlei andere onderwerpen interessant vinden blijkt uit onze lange lijst van (zowel interne als externe) voordrachten en uit onze jaarlijkse daguitstap in de lente. Bij wijze van selectie : De achtergrond en oorzaak van de financiële crisis in 2008, Het leven van Markies de Lafayette, R&D in de farmaceutische sector, Artificial intelligence, de Belgische filmindustrie, Internet of Things, Onderzoeksjournalistiek en de Panama Papers, de Europese vakbond, Machiavelli, het reisverslag van Shackleton, enz.

Met onze daguitstappen in de lente gingen we al naar Belgische wijndomeinen, op stadsbezoek in Luik, Gent (op de Leie en musea in Latem), of naar de Dossin Kazerne en het vernieuwde stadscentrum van Mechelen.

Maar onze grootste fierheid is toch wel ons OKAN-project, waar wij, als leden, ons persoonlijk inzetten, enkele uren op afgesproken dagen per jaar, om in gesprek te gaan met OKAN-jongeren in Vilvoorde. Dit zijn een 30-tal tieners, net aangekomen in België uit alle werelddelen, en die vóór ze overgaan naar het regulier onderwijs, opgevangen worden in Onthaal-Klassen Anderstalige Nieuwkomers (OKAN), waar ze vooral Nederlands leren.

Wij luisteren naar hun verhalen en hun dromen, vertellen over onze samenleving en geven tips over hoe je hier je weg kan vinden en kan studeren. We gaan met hen naar de markt om Nederlands te oefenen, of we proeven van hun internationale kookkunsten. In de kerstperiode, gaan we luisteren naar hun eigentijdse versie van het kerstverhaal, dat ze zelf geschreven hebben. Dit persoonlijk engagement brengt ons allen dichter bij elkaar, ook onze leden.

Heb je interesse om meer te vernemen? Neem dan zeker eens contact op met de voorzitter. Je kan ook gewoon eens komen kijken. En we hebben ook bijzondere junior-statuten.

 

Meise is een afdeling van Brabant-West

Bijeenkomst:
derde donderdag/vrijdag van de maand om 20u00 op do./ 19u30 op vrijdagen
Bijeenkomsttelefoon:
Adres:
Hotel Abbey (voordien 't Wit Paard)
Kerkeblokstraat 5
1850 Grimbergen
NT&C project:
OKAN Beroepenweek TechnOv school Vilvoorde
Stichtingsdag: 30-09-1972
Aantal leden: 29

Agenda: 

Activiteiten enkel zichtbaar voor leden.

Terugblik: 

2024 14 mrt

Vorige eeuw was hij een van de meest gelezen en invloedrijkste auteurs van het Nederlands taalgebied.
Bovendien was Streuvels een markant figuur waar veel over te vertellen valt: autodidact, polyglot, koppigaard, fotograaf, Vlaams-nationalist-avant-la-lettre, en toch internationalist, kandidaat nobelprijswinnaar en nog veel meer.
En wie kan ons beter inzicht geven in deze bijzonder eigengereide taalvirtuoos, dan meester-veteller Karel Platteau.

Dit heeft hij dan ook gedaan in zijn schitterende vertellende stijl. Iedereen was aan zijn lippen gekluisterd.

Het eptitheton meester-verteller is zeker op zijn plaats!

 

 

 

Nieuws: 

Bekijk het promofilmpje (duurt maar anderhalve minuut)

Agenda april 2021

Initieel was op donderdag 22 april onze eerste fysieke bijeenkomst sinds Corona gepland : buiten, voor een wandeling met gids(en) - coronaproof - door het beeldenpark van het Middelheimmuseum.

We maken bij de afdeling Meise geen verslagen van elke bijeenkomst. Het moet plezant blijven, en de afwezigen hebben altijd ongelijk. Om u toch een idee te geven hoe zo’n jaarwerking eruit ziet, een overzicht van de activiteiten voor het werkjaar 2018-2019.