Brabant-Oost

Over het muurtje kijken

 

Het Princegewest Brabant-Oost omvat acht afdelingen ten oosten van Brussel, elk met hun eigenheid. De universiteits­stad Leuven heeft twee afdelingen en telt vele leden uit de academische wereld. Tervuren en Kortenberg werken in de veeltalige context van een Brusselse randgemeente. Tienen, Aarschot en Diest zijn kleinere provinciesteden, Keerbergen een gemeente dicht bij de grote stad Mechelen.

sfeerbeeld Algemene Ledendag 2017Sinds de Algemene Ledendag van 2017 in Leuven is er tussen deze acht afdelingen een hechte band ontstaan. Ze zetten er zich voor in om het gewest zijn centrale rol te laten spelen, als brug tussen de afdeling en het algemeen bestuur, maar vooral als brug tussen de acht afdelingen.

Verscheidene afdelingen houden cluster­vergaderingen. Het gewest zelf organiseert culturele activiteiten, waar de ruim 300 leden van de acht afdelingen elkaar kunnen leren kennen.

Dat 'over het muurtje kijken' is voor het huidige gewestbestuur heel belangrijk. Het is ervan overtuigd dat je als lid de Prince pas helemaal kunt beleven, als je ook actief bent buiten je eigen afdeling. Daarom organiseert het gewest activiteiten die de mogelijkheden van één afdeling overstijgen, zoals een uniek bezoek aan het Africa Museum of een privévoorstelling van een theaterstuk.

Alle afdelingen steunen uiteenlopende onderwijs- en taalprojecten in binnen- en buitenland. Meer informatie daarover is te vinden op de afdelingspagina's.

Het gewest Brabant-Oost heeft een unieke band met Brabant-West. De jaarlijkse gewestdag wordt afwisselend door een van beide gewesten georganiseerd, voor alle afdelingen van de twee gewesten. Ook dat versterkt de verbondenheid tussen de Princeleden.

 

Het gewest Brabant-Oost groepeert volgende afdelingen:

Agenda: 

Activiteiten enkel zichtbaar voor leden.

Terugblik: 

2020 20 dec

Het harmonieorkest Sint-Jozef uit Kaalheide-Kerkrade (NL) brengt een online-kerstconcert om de donkere dagen wat gezelliger te maken. Aan het eind van het concert hoort u het kerstverhaal ‘Twas the Night before Christmas’ van Clement Clarke Moore, in een vertaling van Ruud Hendrickx.

2020 20 feb

In zijn inleiding schetste schrijver-regisseur Stijn Devillé hoe drie gebeurtenissen in zijn leven zijn samengekomen in ‘Gesprek met de regen’. Het stuk zelf heeft op vele aanwezigen een diepe indruk achtergelaten.

Nieuws: 

Op 17 november hebben VRT Taal en LangZullenWeLezen een taalavond gehouden over het belang van lezen en voorlezen. De leesvaardigheid in Vlaanderen gaat er heel snel op achteruit. De Vlaamse overheid wil het tij keren en lanceert daarom het Leesoffensief. Een van de drijvende krachten daarachter is Princelid An De Moor.

Ik wens je het allerbeste toe, met de woorden van mijn ex-collega Martine Tanghe: “Hou het veilig, hou vol, het komt allemaal goed.”