Limburgse Kempen
De stichting van de afdeling Limburgse Kempen van de Orde van den Prince ging niet van een leien dakje. Er zijn verschillende pogingen ondernomen; de eerste al in 1974. Het wilde niet goed lukken, tot in 1976 een doorbraak bereikt werd. Zeventien mannen werden samengebracht en op 12 juni 1976 kreeg Jacq Tournier, eerste voorzitter van de Afdeling Limburgse Kempen, de Keure overhandigd uit de handen van gewestpresident Pros Croes.
Na de plechtige installatie stelde de afdeling de volgende drie doelstellingen:
- elkaar beter leren kennen
- een band leggen met andere afdelingen
- enkele actuele problemen bespreken
Ondertussen is de afdeling gegroeid en ook weer een beetje gekrompen. Begin 2022 telt onze afdeling 25 effectieve leden en 3 seniorleden. De bijeenkomsten vinden plaats elke derde maandag van de maand, van september tot en met juni. Oud Dommelhof in Pelt is de vaste vergaderstek. Na het nuttigen van een maaltijd krijgt een gastspreker het woord. De onderwerpen kunnen vrij uiteenlopend zijn, maar er is altijd wel een raakvlak met de Nederlandse Taal en Cultuur. Elk derde jaar van zijn voorzitterschap organiseert de voorzitter van de afdeling in de maand mei een reis. Reisdoelen waren al de Bourgogne, Rotterdam-Den Haag-Amsterdam, het Harzgebergte, Frans-Vlaanderen, de kasteeltuinen rondom Parijs, de Cotswolds, Brühl en omgeving, Nancy/Metz en Kortrijk/Roubaix.
Aspirant-leden worden uitgenodigd om eerst een aantal vergaderingen als gast bij te wonen en worden na drie bijeenkomsten verwacht definitief aan te sluiten.
Limburgse Kempen is een afdeling van Limburg
Oude Markt 22
Agenda:
Terugblik:
Na de middelbare school in Peer trekt Margot Vanderstraeten naar Antwerpen om vertaler-tolk te worden. Als haar schoolresultaten wat tegenvallen en ze beslist om geen beroep meer te doen op de sponsoring van haar ouders, zoekt zij een studentenjob. Zo belandt zij bij een joodse familie, waar zij dagelijks met de kinderen huiswerk maakt en bijles geeft.
Langzaamaan wint zij het vertrouwen van de familie en wanneer haar studentenjob na 6 jaar beëindigd wordt, blijft zij contact houden met het gezin.
Na het schrijven van Mazzel tov komt zij in contact met fotograaf Dan Z, de fotograaf van de coverfoto, die als enige de chassidische gemeenschap mag fotograferen.
Het geeft haar een unieke inkijk in het dagelijks leven van de orthodox-joodse gemeenschap, waarover zij in haar boeken verhaalt en die avond ook aan ons.
In zijn boek Beethoven in de bunker (2019) vertelt Fred Brouwers over de merkwaardige verhouding van de nazi’s met klassieke muziek. Want terwijl de Führer plaatjes draaide in zijn bunker broodroofden zijn troepen een hele reeks levende musici of, erger, stuurden ze naar concentratiekampen of de psychiatrie. Anderen konden dan weer op tijd vluchten, heulden mee met het regime of verzetten zich. Een fascinerend stuk muziekgeschiedenis. Binnenkort verschijnt de opvolger De stalen pinhelm van Mozart.
Aan de hand van foto’s uit zijn biografie vertelt Jan Peumans over zijn leven als politicus: over de hoogten en laagten in zijn politieke loopbaan en zijn mandaten als raadslid, schepen en burgemeester in de gemeente Riemst, als raadslid in het provinciebestuur, als Vlaams volksvertegenwoordiger en voorzitter van het Vlaams Parlement, als ondervoorzitter van de N-VA, als senator en hoe hij net niet minister werd.
Hij vertelt daarnaast over zijn jeugd, zijn familiegeschiedenis en over zijn kinderen. Zijn jongste zoon Wim schreef zijn biografie.
Hoe verklaren we de Europese paradox? Hoe komt het dat Europa sinds de Tweede Wereldoorlog steeds meer macht en invloed kreeg en toch ingeval van concrete problemen verdeeld blijft en er niet in slaagt een vuist te maken en gedecideerd en als blok op te treden.
De vele domeinen waarvoor de lidstaten hun bevoegdheid zelf willen behouden zorgen ervoor dat Europa traag en moeizaam tot beslissingen komt. We dragen nog heel wat constructiefouten uit het verleden mee. Europa is sterk in regels maken en het verdedigen van economische belangen. Hoewel, ook als het gaat over het opleggen van economische sancties, zitten de lidstaten niet altijd op dezelfde lijn omdat ze uiteenlopende belangen hebben. Bij een plotse crisis, echter, krijgt het machtige Europa het heel moeilijk. Dat leidt tot halfslachtige regelingen en improvisatie.
Het strategisch kompas van Europa wijst dan weer die, dan weer een andere richting uit. Europa heeft zich onvoldoende met geopolitiek bezig gehouden en geen Europese defensie uitgebouwd. Op de vooravond van de invasie van Rusland in Oekraïne voorspelt Rob Heirbaut dat voor Europa een bijrol is weggelegd wanneer de dreigende Russische troepen Oekraïne binnenvallen.
- 1 van 2
- volgende ›