Vier kleine en één groot NT&C-project gehonoreerd: wat gaat er gebeuren?

De afgelopen maand werden maar liefst vijf NT&C-projecten gehonoreerd door het Dagelijks Bestuur. Er komt een Prijs van de Prince voor het beste filmpje over de Nederlandse literatuur, kinderen met een andere thuistaal dan Nederlands gaan spelenderwijs kennismaken met de Nederlandse taal en cultuur, de opleiding Nederlands in Bratislava wordt ondersteund en anderstalige kinderen krijgen een bibliotheekpas en 'communicatietraining'. Het eerste 'grote' NT&C-project dat is gehonoreerd, betreft de Prince-Academie, die voor alle leden Zoomlezingen organiseert en service biedt aan neerlandici in het buitenland (extra muros).

Prijzen voor filmpjes over Nederlandstalige literatuur

De Antwerpse afdelingen Plantiniana, 't Wit Lavendel en Metropool (gewest Schelde-Mark) kregen een subsidie van 600 euro voor hun project Prijs van de Prince. Het project beoogt de belangstelling voor Nederlandstalige literatuur te bevorderen bij leerlingen van de 35 Academies Muziek, Woord en Dans in Antwerpen en omgeving (in Nederland vergelijkbaar met de nu veelal allang wegbezuinigde muziekscholen voor kinderen). Studenten van de twee laatste jaren van deze Academies worden uitgenodigd een filmpje van drie tot vijf minuten te maken over een werkstuk dat gaat over Nederlandstalige literatuur. Leden van de drie aanvragende afdelingen, hun NT&C-coördinatoren en de NT&C-coördinator van het gewest Schelde-Mark vormen de jury en bepalen volgens vooropgestelde criteria welke inzending de hoofdprijs van 500 euro verdient. Er is ook een tweede prijs van 400 euro en een derde van 300 euro. Het initiatief wordt via sociale media en persberichten bekendgemaakt in Antwerpen en omgeving. De Prijs van de Prince sluit voortreffelijk aan bij de speerpunten 1 en 5 van het NT&C-beleid. Door de studenten te vragen een werk van een Nederlandstalig auteur in hun filmpje te verwerken, kan hun belangstelling voor Nederlandstalige literatuur worden gestimuleerd. Door hun filmpjes kunnen zij anderen weer stimuleren Nederlandstalige literatuur te gaan lezen.

Een bibliotheekkaart en 'communicatietraining' voor anderstalige jongeren

De afdelingen Heerlen en Maastricht (gewest Limburg) ontvingen 250 euro voor een project om leerlingen van de Eerste Opvang Anderstaligen van het Emma College in Brunssum te stimuleren meer te gaan lezen. Dit realiseert de afdeling door het deze kinderen makkelijker te maken boeken te lenen uit de Openbare Bibliotheek, gevestigd in hetzelfde gebouw als de school. Jongeren tot 18 jaar kunnen in Nederland weliswaar gratis lid worden van de openbare bibliotheek, maar daarvoor moeten ze zich wel kunnen identificeren. Veel van deze anderstalige leerlingen kunnen dat niet, omdat hun ouders geen toestemming voor een identificatiekaart willen of kunnen geven. Daarom heeft de school besloten per klas een bibliotheekkaart te kopen. De afdelingen Heerlen en Maastricht financieren deze bibliotheekkaart voor twaalf klassen.

Daarnaast gaan de leden van de afdelingen de communicatieve vaardigheid in het Nederlands van deze kinderen bevorderen. Dat gebeurt in het 'Taaldorp', een grote ruimte met 21 locaties (zoals winkels, een dokter en een apotheek), waarin de kinderen situaties uit het werkelijke leven kunnen naspelen, bijvoorbeeld een cadeautje kopen of naar de dokter gaan.  Leden van de twee afdelingen spelen er met de kinderen en leren hen zo spelenderwijs adequaat in het Nederlands te communiceren.

Werken aan taal en de Universele Rechten van de Mens in het Limburgse Berenhuis

De afdeling Limburg I (gewest Limburg) kreeg een subsidie van 250 euro om bij te dragen aan de activiteiten van het Berenhuis (Art 27 vzw) in Heusden-Zolder. Deze organisatie werkt in het kader van het 27ste artikel van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens dat stelt: "Iedereen heeft het recht om te genieten van Kunst en Cultuur." Om dat te realiseren organiseert het Berenhuis in de zomervakantie kampen voor kinderen met een andere thuistaal dan Nederlands. Door activiteiten als sporten, spelletjes en uitstapjes worden de kinderen ondergedompeld in de Nederlandse taal en cultuur. De afdeling maakt deze activiteiten mogelijk door het co-financieren van maaltijden, spelmateriaal, vervoerskosten en een eindcadeau. Leden van Limburg I organiseren een Benefietavond voor het kamp en nemen actief deel aan de afsluitende activiteit. Twee jaar geleden ondersteunde Limburg I de zomerkampen van Berenhuis ook.

Steun aan universitaire studie Nederlands in Bratislava

Aan de afdeling Keerbergen (gewest Brabant-Oost) werd een subsidie van 700 euro toegekend voor ondersteuning van het onderwijs van de afdeling Nederlands aan de universiteit van Bratislava in Slowakije. In Vlaanderen bemiddelt de afdeling bij studieverblijven van docenten en studenten uit het buitenland, vangt hen op en vergroot hun taalvaardigheid Nederlands en interculturele bewustzijn door veelvuldig met ze te communiceren. Voorts helpt de afdeling de docenten aan actueel lesmateriaal over taal en cultuur van de Lage Landen. Vier Erasmusstudenten worden dit werkingsjaar door de afdeling opgevangen. Ze nemen onder andere deel aan de vergaderingen van de afdeling en maken culturele uitstapjes met de leden.

In Bratislava co-financiert de afdeling onderwijsondersteunende activiteiten die anders niet georganiseerd zouden kunnen worden, zoals workshops voor tolken/vertalers en een 'Vlaamse dag'. Ook docenten en studenten van universitaire opleidingen Nederlands in Tsjechië (Praag, Brno en Oloumec) zijn welkom. Bovendien ondersteunt de afdeling de uitgave van een boek waarin het sociaal tolken in Slowakije vergeleken wordt met onder andere Vlaanderen. Er worden ook boeken aangeschaft voor de bibliotheek van de studierichting Nederlands in Bratislava.

De afdeling organiseert verder via Zoom 'babbelavonden' waar de Slowaakse en Tsjechische studenten Nederlands hun Nederlands met leden van de Orde van den Prince kunnen oefenen. Het is een prachtig project dat navolging verdient door een Nederlandse afdeling, opdat de neerlandici extra muros niet alleen met het Nederlands van Vlaanderen en de Vlaamse cultuur kennismaken, maar ook met het Nederlands in Nederland en de Nederlandse cultuur.

Prince-Academie: eminente sprekers en service aan Neerlandici extra muros

De gewesten Brabant-Oost, Buitenland en Holland, met als penvoerder de afdeling Keerbergen, ontvingen de eerste subsidie (1.125 euro) voor een 'groot NT&C-project'. Het betreft het organiseren van de eerste activiteiten van de Prince-Academie. Het project omvat twee afdelings- en gewestoverschrijdende activiteiten voor alle leden van de Orde van den Prince en neerlandici extra muros (studenten, docenten en alumni van universitaire vakgroepen Nederlands in het buitenland). Concreet gaat het om Zoomlezingen en digitale ontmoetingen tussen leden van de Orde van den Prince en neerlandici extra muros.

De Zoomlezingen zijn geconcentreerd rond het heel actuele thema Europa. De eerste lezing van politicoloog Steven van Hecke, is al op 24 februari gehouden. Op 7 april zal NRC-correspondent Caroline de Gruyter spreken en op 9 juni voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy.

Neerlandici extra muros kunnen tijdens de Zoomontmoetingen hun Nederlands oefenen, met de Ordeleden van gedachten wisselen over verschillen en overeenkomsten tussen hun eigen cultuur en die van Vlaanderen en Nederland en vragen stellen over de professionele sector waar ze in denken te gaan werken. Naast de digitale ontmoetingen is er ook een digitaal platform waar neerlandici extra muros vragen kunnen stellen en hulp kunnen vragen voor bijvoorbeeld een stageplek.

De aanvraag richt zich specifiek op de organisatie van drie lezingen in het voorjaar van 2022 over Europa en op het bekend maken van deze service aan neerlandici extra muros op het Comeniuscongres in Debrecen in mei 2022 en het IVN-congres in Nijmegen in augustus 2022.

In principe had het project ook als klein project (subsidiering tot 1.500 euro) ingediend kunnen worden, maar omdat er drie gewesten bij betrokken zijn, het een Vlaams-Nederlandse samenwerking is en het een enorme internationale uitstraling heeft, is besloten het als groot project in te dienen.

Vraag aan!

Het Dagelijks Bestuur moedigt afdelingen en gewesten aan subsidie voor kleine (tot 1.500 euro subsidie) of grote (tot 5.000 euro subsidie) NT&C-projecten aan te vragen. Op dit moment is nog zo'n 12.746 euro over van de 20.000 euro die op de begroting 2021-2022 is gereserveerd voor kleine projecten en 8.875 euro van de 10.000 euro die voor grote projecten is gereserveerd.

Alle aanvraagformulieren zijn te downloaden op onze website (tabblad NT&C). Meer informatie kan verkregen worden bij de gewestelijke NT&C-coördinatoren of bij ondergetekende.

Marinel Gerritsen
Portefeuillehouder NT&C in het DB