Graafschap Loon
Een afdeling die erg veel klemtoon legt op verbondenheid. Verbondenheid naar inhoud en menselijke contacten. Verbondenheid via de Nederlandse Taal en Cultuur. Verbondenheid tussen de leden en de buitenwereld gebaseerd op twee sleutelwoorden: “Amicitia & Tolerantia”.
Bij aanwerving van nieuwe leden staat men erop dat kandidaten verankerd zijn in het culturele, economische, medische, sociale of pedagogische leven. Deel uitmaken van de Orde houdt in dat men mee wil bouwen aan de ontplooiing van de Nederlandstalige gemeenschap, aan de verspreiding van de Nederlandse Cultuur (ook buiten de grenzen van Vlaanderen). Nieuwe leden worden voorgesteld door leden met enige anciënniteit binnen de Orde. Twee peters/meters doen een voorstel bij de voorzitter en het bestuur van de afdeling.
De mogelijkheid wordt aan kandidaten geboden om voorafgaandelijk aan de kandidaatstelling even een paar bijeenkomsten bij te wonen. Even de sfeer en de stijl kunnen inschatten is voor nieuwe leden soms zeer belangrijk.
Sinds haar prille bestaan komt de afdeling bijeen op de tweede maandagavond van elke maand (maar niet in juli en augustus). Momenteel voelen wij ons thuis in “de Baenwinning” te Diepenbeek. Op de bijeenkomsten genieten de aanwezigen meestal van een uiteenzetting over een thema dat de Orde na aan het hart ligt. Dat dit meestal taal en cultuur gebonden is spreekt voor zichzelf, maar algemene themata - die mede onze samenleving bepalen - komen even frequent aan bod.
Onze afdeling zag het levenslicht op 18 november 1966, als 14e afdeling van onze Orde van den Prince. Het hoofdbestuur in Antwerpen gaf op dat moment groen licht voor een tweede afdeling in Limburg. Ze zal de naam Limburg II dragen tot het Prince-jaar 2005 – 2006. Na wat aarzeling bij een aantal leden in verband met de keuze van een nieuwe naam kwam alles goed: Graafschap Loon werd het. Het peterschap van onze afdeling werd opgenomen door de afdeling Limburg I. Zo is onze afdeling jarenlang de jongerenafdeling van Limburg I gebleven. Wat ook de oorspronkelijke afdelingsbenaming verklaart.
Ontmoetingen met andere afdelingen zijn frequent binnen het Limburgs Gewest. Ook aanpalende afdelingen figureren regelmatig binnen de interne contacten. De afdelingen Diest, Tienen, Keulen, Prinsbisdom en Eindhoven lenen zich tot gezamenlijke bijeenkomsten, activiteiten, reizen, aanwezigheid op de gewestdagen, ….
Sinds 2008 is de jumelage met de Nederlandse afdeling Zwolle een vast gegeven. Contacten worden sindsdien regelmatig onderhouden. De viering van ons 50-jarig bestaan en de viering van het 10-jarig bestaan van de afdeling Zwolle behoren tot de intensere contactmomenten.
Graafschap Loon is een afdeling van Limburg
Grendelbaan 32
Agenda:
Mevrouw Olvia Thijssen brengt een verzameling van kleinkunst, populaire muziek en meezingers in combinatie met stijlvolle muziek.
Tijdens deze bijeenkomst gaan we de werking van onze afdeling en onze organisatie bespreken. Wat gaat goed en wat kan beter? Met deze suggesties kan het bestuur aan de slag.
Tevens zal de gewestpresident onze twee nieuwe leden (Tine en Johan) plechtig installeren.
We organiseren een wedstrijd om uit te maken welk lid onze taal het best beheerst. De winnaar gaat naar huis met een mooie prijs en kan voortaan roemrijk door het leven gaan.
Ons lid dr. Paul Bulens is geneesheer-specialist in het domein van kankerbesrijkding. Hij blikt terug op zijn rijk gevulde loopbaan en beschrijft de enorme vooruitgang die de voorbije decennia werd geboekt om deze vreselijke ziekte te bestrijden.
De projectverantwoordelijke bij de vzw Kind & Taal (Hasselt en Genk) geeft een lezing over hoe ze taalarmoede bij onze jeugd trachten aan te pakken.
Met de opbrengst van onze Kathedraallezing (8/12/2024) geven we een gift om hun werking te financieren,
De laatste bijeenkomst van het werkjaar wordt traditioneel afgesloten met een lekkere barbeque voor onze leden.
Terugblik:
De professor gaf een erg boeiende en erudie voordracht over het Vaticaan waar hij recentelijk een boek over schreef.
De professor (UHasselt) is een expert in AI en gaf ons een inkijk op deze boeiende materie.
Tussen de leden werden er drie boeken verloot van de spreker.
Na afloop van de voordracht werden er drie boeken van de spreker uitgeloot tussen de aanwezige leden.
We vernamen alles over Wendelen, een sterrenkundige uit Herk-de-Stad en dronken een glas op Robert Vandereycken.
Tijdens de avond werden twee kandidaatleden Tine en Johan afgeroepen.
Heel leuk om nieuwe gezichten te zien op een bijeenkomst.
Tijdens deze afsluiter van het jaar hebben we traditioneel geen spreker.
De directrice van de vzw Kind & Taal gaf een erg gesmaakte uiteenzetting over hun doelstellingen en aanpak om kinderen te helpen die het moeilijk hebben op school.
Vooral het belang van een individuele aanpak in de huiskamer viel op.
Het belang dat een goede kennis van onze Nederlandse taal werd nog maar eens onderstreept.
Met genoegen schonken wij de opbrengst avn ons NT&C-afdelingsproject aan deze verdienstelijke vzw.
Jef gaf ons een inzicht in zijn hobby als smid.
Volgens hem een zeer goede methode om geest en lichaam in goede conditie te houden.
Het was een koude maar zonrijke ochtend toen we samen kwamen in het vergaderzaaltje van de parochiekerk.
Daar werden de leden getracteerd op koffie en koffiekoeken.
Onder leiding van een stadsgids deden we een ochtendwandeling langsheen de gevels in de H. Hartwijk.
Elk gedichtr werd door de gids voorgelezen en aansluitend nog een tweede keer door een lid.
- 1 van 2
- volgende ›
Nieuws:
Kathedraallezing & Orgelconcert 8 12 2024
Een commissie in onze afdeling heeft zich gebogen over de vraag wat onze maatschappelijke relevantie is.
Welke diepmenselijke behoeften kunnen we vervullen met onze focus op de Nederlandse taal en cultuur?
Er werd een filmpje van gemaakt.
Normale werking:
Maandag 11/09/2023: 19.15: Sarah Debaets – Inspiratie sessie – “De taal van ons lichaam”.
Maandag 09/10/2023: 19.15: Noemi Belloy – Muzikale workshop – “Klop er maar eens goed op”.