Apeldoorn

Wie is de afdeling Apeldoorn van de Orde van den Prince?

Afdeling Apeldoorn, geïnstalleerd  op 17 september 1990.

De leden van de afdeling Apeldoorn komen elke derde maandag van de maand bij elkaar voor een lezing over een onderwerp dat te maken heeft met (Nederlandse) taal en cultuur. Dit doen we 10 maal per jaar. Voorafgaand aan de lezing dineren de leden met elkaar om zo de vriendschappelijke banden met elkaar aan te halen. 

Doel van onze bijeenkomsten is meer kennis en inzicht verwerven over uiteenlopende onderwerpen zoals kunst, geschiedenis, muziek, literatuur en interessante socio-culturele ontwikkelingen. Naar aanleiding van een lezing is er altijd gelegenheid om vragen te stellen, waardoor de aanwezigen de nodige diepgang met elkaar bewerkstellingen.

Een van de onderwerpen van seizoen 2023 -2024 was een lezing van onze leden Herman van de Vijver en Marjon Guljé over kunstmatige intelligentie en taal. Voorts werd een excurisie aan pianobouwer Kobald uit Apeldoorn gecombineerd met een lezing over het ontstaan en de ontwikkeling van de piano forte. Een externe spreker was oud-hoofdconservator van Paleis het Loo, die ons meenam in een staatsrechtelijke en cultuurhistorische beschouwing over Koninklijke Inhuldigingen.

Met Kerstmis vindt een interne presentatie over een  specifiek onderwerp plaats, waarbij elk lid zijn talenten naar voren brengt. En in juni sluiten we het jaar feestelijk af met een buitengebeuren.

De afdeling is divers van samenstelling en kent op dit moment 18 leden en 2 aspirant leden. Zowel mannen als vrouwen zijn van harte welkom. De enige voorwaarde is dat de leden de Nederlandse taal en cultuur een warm hart toedragen. De afdeling streeft voor de samenstelling twee dingen na: in de eerste plaats willen wij de gemiddelde leeftijd wat naar beneden brengen (met name 50+). Verder zoeken wij naar een gezonde afspiegeling van de plaatselijke bevolking.  

Wij zijn initiatiefnemer van het jaarlijkse scholierendebat in november, dat in 2023 voor de 6e keer plaats vond. De hoogste klassen van vier middelbare scholen (VWO-niveau) beoefenen met elkaar de kunst van het woord in de arena, beoordeeld door een deskundige jury. Dit spektakel wordt door de gemeente Apeldoorn van harte gesponsord en gefaciliteerd. 

De contributie voor het lidmaatschap is € 90 euro per jaar plus € 90 voor de afdracht aan de centrale activiteiten in Antwerpen. 

Aspirant leden bezoeken op uitnodiging enkele bijeenkomsten alvorens het voorstel tot lidmaatschap aan de leden wordt voorgelegd.

Onze bijeenkomsten vinden over het algemeen plaats in Hotel Restaurant Fletcher Apeldoorn, Soerenseweg.. Jaarlijks maken wij ook uitstapjes naar culturele bijzonderheden elders.

Het mail adres van de afdeling is apeldoornovdp@gmail.com en het Bankrekeningnummer is NL84RABO0141162740.

[Fotocredits Paleis het Loo]

Apeldoorn is een afdeling van Oost-Nederland

Bijeenkomst:
derde maandag van de maand om 18.00 uur
Bijeenkomsttelefoon:
Adres:
Hotel Fletcher
Soerenseweg 73
7313EH Apeldoorn
Telefoon:
055-3557648(mevr. J.Voorn-Koene)
E-mail:
Bankrekening:
NL84RABO0141162740
NT&C project:
Apeldoorns Scholierendebat, waarbij de deelnemers, uit de hoogste klassen van het VWO, met elkaar in debat gaan en strijden om de eer en de wisseltrofee.
Stichtingsdag: 17-09-1990
Aantal leden: 18

Agenda: 

Activiteiten enkel zichtbaar voor leden.

Terugblik: 

2022 02 apr

Namens het gewest wil ik jullie allen - dus ook Johannette - hartelijk bedanken voor de buitengewoon geslaagde gewestdag.

Een attente ontvangst van elke gast bij de deur, een mooi programma met twee vlotte sprekers, die beiden op hun vakgebied duidelijk nog veel meer wisten dan ze ons konden vertellen, een interessante locatie, die zich goed leende om dan eens met die en dan eens met die te praten en zorgvuldige catering. Dan valt er verder niets meer te wensen. 

Hartelijke groeten,

Jeanette

2022 21 feb

Prof. Dolly Verhoeven, eindredacteur van de vier boeken, gaf een zeer boeiend en helder betoog over de geschiedenis van Gelderland. 

Zij reeg de gebeurtenissen van de middeleeuwen tot ver in de 19e eeuw aan elkaar. Hierbij slaagde zij erin om met verve uit de complexe geschiedenis de hoofdlijnen zichtbaar te maken.

De 4 boeken zullen in het najaar gepubliceerd worden, maar zijn  nu al te bestellen bij uitgeverij Boom in Amsterdam.

Nieuws: 

Nieuws enkel zichtbaar voor leden.