Maasland

Afdeling Maasland, met Maaseik als plaats van samenkomst, verwelkomt leden van beide kanten van de Maas. Wij zijn echt grensoverschrijdend !!

Wij komen samen iedere derde maandag van de maand, met als thuisbasis het Kasteel van Wurfeld. 

Met als doel de bevordering van de Nederlandse taal en de cultuur van de Lage Landen organiseren wij diverse lezingen - veelal rond lokale thema's en invalshoek, doen we uitstappen en bezoeken, nemen we o.a. deel aan boekbesprekingen en het uitdragen van de Nederlandse taal (o.a. Nederlands voor nieuwkomers) of gaan samen naar een concert.

Vriendschap en verdraagzaamheid zijn onze kernwaarden.

Moest je interesse hebben om lid te worden of wil je gewoon eens komen kijken, contacteer dan Mevr. Armande Dirkx-Journée (armandedirkx@gmail.com) of Ir. Jos Kalders (joskalders@gmail.com). Wij garanderen een anwoord op je vragen op zeer korte termijn.

Maasland is een afdeling van Limburg

Bijeenkomst:
derde maandag van de maand om 19u30
Bijeenkomsttelefoon:
089/56.81.36
Adres:
Kasteel Wurfeld
Kapelweg 60
3680 Maaseik
Bankrekening:
KBC Maaseik 453-4087091-86 IBAN BE78 4534 0870 9186 BIC KRED BE BB
NT&C project:
Euregio Literatuurproject ism afd. Maastricht en Heerlen (in aanvraag) Multif. taal-&spelbox basiso
Stichtingsdag: 05-05-1979
Aantal leden: 18

Agenda: 

2024 20 mei

Klopt het imago van het Oosten wel? Hoe is dat beeld ontstaan? Wat verschuilt zich achter dat imago? 

Je leert de stroming oriëntalisme kennen, en er kritisch naar kijken. 

Aan de hand van enkele kunstenaars en hun werken vertrek je op een fabelachtige reis naar het Oosten, met onze begeleider Alejandro Chávez Sáenz.

2024 16 sep

Kunstschilder Jan Bustin vertelt over historische teken- en schildertechnieken vanaf de 14de t/m de 17de eeuw en dan met name in de werkwijze van de Vlaamse Primitieven en hun tijdgenoten. 

Terugblik: 

2022 19 sep

Aanwezig Orde van den Prince Maasland: Jaak en Inge Bergers, Luc en Els Bleukx, Rik Daniëls, Armande en Jean Dirkx-Journeé, Marcel en Margot Maesen, Wilma Meens, Stijn Mouchars, Jos en Jenny Kalders, Joep en Karine Pluymaekers, Noud en Ans van Hensberg, Frans en Nicole Van Streels, Frans Tonnaer, Maud en Wiel Wijers, Hugo en Gerda De Lobel, Herman Palmans, Piet Deuss, Anne-Rie en Pieter van Steekelenburg en kandidaat lid Marmel Pronk.

Verontschuldigd: Ivo Drieskens, Jan en Toosje van Alphen, Joke Damman, Gène en Isabel Savelkoul

Nieuws: 

Na een zeer geslaagde poëzie-gedichten wedstrijd anno 2023 werden een aantal van de gedichten verduurzaamd en hebben ze een langer leven gekregen in de Maasvallei en op het fietsroutenetwerk.

Verslag van de afsuitende ceremonie van de poëziewedstrijd

,

Een poëzieavond met een veelheid van gedichten - wereldwijd - verspreidt over drie thema's: liefde, afscheid en geluk.

,

Zo’n 24 leden van de Orde van den Prince afdeling Maasland verzamelden in het kader van het Van Eyckjaar op vrijdag 20 augustus aan het standbeeld van Jan en Hubert Van Eyck in Maaseik. Van daaruit vertrokken ze voor een dag die volledig in het teken van de gebroeders Van Eyck stond.

Afscheid van uittredend voorzitter Pieter van Stekelenburg en installatie van nieuwe voorzitters