Poëziewedstrijd - Maasgedichten, een unieke afsluiting

De Maas is die zomaar een blauwe lijn

In het schooljaar 2022-23 werd een poëziewedstrijd georganiseerd door het Algemeen Nederlands Verbond regio beide Limburgen, de Orde van den Prince afdeling Maasland en de Marnixring Land van Loon-Nieuw Eyck. Aan de wedstrijd namen leerlingen deel van het middelbaar onderwijs uit 13 scholen van Belgisch en Nederlands Limburg grenzend aan de Maas.

Dit initiatief leverde zo’n 1488 gedichten. De 60 beste – geklasseerd volgens leeftijdscategorie -werden gebundeld in een boekje met als titel “De Maas is niet zomaar een blauwe lijn”, met dank aan uitgeverij Clavis. De slotmanifestatie vond plaats 14 mei 2023 in het Cultuurcentrum van Lanaken waar alle winnaars hun gedicht konden voordragen en tevens hun prijs en/of oorkonde in ontvangst mochten nemen.

Ook werd besloten om de gedichten te “verduurzamen” en ze voor een langere periode verder te laten leven in de vallei van de Maas. 

Aldus werden op vier locaties langs de Belgische kant van de Maas –  en op het fietsroutenetwerk - gedichten op grote maaskeien bevestigd zodat ze voor lange tijd te lezen en te bewonderen blijven. Deze gedichten werden gegraveerd in cortenstaal en bevestigd met een roestvrij kader op de keien. Dit dankzij de hulp en medewerking van de scholengemeenschap MOSA-RT (Maaseik) en de grindbedrijven verenigd onder de titel Steengoed Bedrijven.

Twee gedichten staan bij het Bastion in Kinrooi en bij CIRO in Ophoven en werden ingehuldigd door de heer Wim Rutten, waarnemend burgemeester van Kinrooi, op 19 maart 2024 . Mevrouw Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, deed op 30 maart 2024 de inhuldiging van de twee gedichten langs de Maas bij het Infopunt Elerweerd.

Zodoende kunnen fietsers en wandelaars nog lang genieten van de mooie en prachtige poëzie over de Maas, gebracht door de jeugd van en rond deze rivier. 

Ook in de Stad Maaseik stond anno 2023 in het teken van poëzie en werd een poëzieproject 'Dichter bij water' op poten gezet. Resultaat hiervan zijn 3  “gedichten-fietslussen” waarbij een aantal gedichten uit de poëziewedstrijd “Maasgedichten” werden overgenomen. Je kan deze gedichten terugvinden o.a. op een grote raamsticker op de trappenhal van de parkeergarage Bospoort en op een aantal  panelen uit roestvrij staal  (zie foto) langs het parkoers.

Meer info:

J. Kalders
Voorzitter Orde van den Prince Maasland

Met Maaseik als plaats van samenkomst, verwelkomt de afdeling leden van beide kanten van de Maas. Wij zijn echt grensoverschrijdend !! De afdeling behoort tot het gewest Limburg dat volgende afdelingen groepeert: