afdelingsvergadering

Zuid Afrika en litteratuurprijzen

Terugblik

In mijn praatje nam ik u mee naar Zuid-Afrika om te onderzoeken wat het toezwaaien van lof en eer voor literaire teksten door middel van het toekennen van literaire prijzen, ons vertelt over de stand van zaken van de Zuid-Afrikaanse literatuur. Zuid-Afrika is in vele opzichten (sociaal, cultureel) een complex land: er zijn bijvoorbeeld elf officiële talen, waarvan slechts twee tot 1994 officieel erkend werden. Welke impact heeft de ingrijpende politieke veranderingen, van apartheid naar democratie, gehad op het toekennen van literaire prijzen? Wat vertellen deze waarderingen voor literaire prestaties  ons over het Zuid-Afrikaanse literaire veld en wat, in cultureel opzicht, brengen deze prijzen tot stand? 

Een activiteit georganiseerd door: 

De afdeling Groningen munt uit door de combinatie van Vlaamse levensvreugde en Groningse degelijkheid. Wij zien haar als een van de parels in de kroon van de orde.

Kort

Wanneer: 
dinsdag, 21 maart, 2023 - 18:00
Beschrijving: 

In deze lezing wordt onderzocht wat in  Zuid-Afrika het toezwaaien van lof en eer voor literaire teksten door middel van het toekennen van literaire prijzen, ons vertelt over de stand van zaken van de Zuid-Afrikaanse literatuur.

Spreker: 
Prof Margriet van der Waal