PrincEzine januari 2024

 

Van de redactie

 
 

Poëzieweek, editie 2024

 

Gedichtendag (donderdag 25 januari) luidt het begin in van de Poëzieweek 2024, die loopt tot en met woensdag 31 januari. Het betreft het grootste jaarlijkse poëziefeest van de Lage Landen. Dit jaar is het thema 'Thuis'. We doen graag een oproep aan de leden om 'thuisgedichten' in te sturen.

Lees meer...

 
 
 

Taal en cultuur

 
 

Gedicht van de maand: een 21e-eeuws Reynaertverhaal

 

Vossenkwaad is een bundel Reynaertverhalen in dichtvorm. Het is geschreven door de voorzitter van het Reynaertgenootschap, Yvan De Maesschalck. De dichter kruipt op en in de huid van hoofdpersonages en figuranten, die geportretteerd worden op 'een gewichtig moment van hun fictieve biografie'. Een bundel gedichten langs de boulevard van gebroken dromen…

Lees meer...

 
 
 

Aankondigingen en oproepen

 
 

Gedichtenwedstrijden in afdelingen De Meijerij en Breda

 

Het verbouwde Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch zal op 24 maart worden geopend door koning Willem-Alexander. Ter ere hiervan én vanwege wereldpoëziedag op 21 maart organiseert de afdeling De Meierij een gedichtenwedstrijd voor alle Bosschenaren. In Breda loopt een vergelijkbaar initiatief.

Lees meer...

 
 
 

Orde van den Prince

 
 

Nieuwe gewestpresident Brabant-Oost Karel Van Liempt: "Het gewest moet uit de schaduw"

 

Hij werkte vooral op het gebied van onderwijsinnovatie, was directeur van de faculteit geneeskunde van de Universiteit Antwerpen en woonde de Olympische Spelen van 1968 in Mexico bij. De komende jaren wil Karel Van Liempt als gewestpresident van Brabant-Oost het gewest en de NT&C-projecten van de afdelingen bekender maken. Het gewestpresidentschap is daarnaast voor hem een manier om zijn sociale skills te onderhouden.

Lees meer...

 
 
 

Drie nieuwe NT&C-projecten: poëzie, muziek, taalvaardigheid en ledenwerving

 

De afgelopen maand heeft het Dagelijks Bestuur drie NT&C-projecten gehonoreerd. Twee beogen door middel van poëzie en muziek de taalvaardigheid van jongeren te bevorderen. Het derde project geeft een podium aan jonge Vlaamse musici, brengt een première van een Vlaamse componiste ten gehore en laat veel potentiële leden kennismaken met de Orde van den Prince.

Lees meer...

 
 
 

Zesde kaderdag: hoe zit het met dit en dat mag toch niet?

 

Het woord kaderdag staat niet in de laatste editie van mijn papieren Van Dale Woordenboek. Maar de definitie zou kunnen luiden: kaderdag (binnen de Orde van den Prince): 'een bijeenkomst die tot doel heeft om bestuursleden en aspirant-bestuursleden van afdelingen te informeren over de rol die zij (gaan) vervullen, en de verschillende taken die hierbij komen kijken'. De redactie nam een kijkje op de zesde kaderdag eerder deze maand.

Lees meer...

 
 
 

Succesvol semester voor de twee Oekraïense studentes Nederlands in Boedapest

 

Het gaat goed met de twee Oekraïense studentes, van wie de studie Nederlands in Boedapest wordt gesponsord door leden, afdelingen, gewesten en het Dagelijks Bestuur van de Orde. Hoe is hun Nederlands inmiddels? Oordeelt u zelf op basis van het verslag dat een van hen stuurde over het afgelopen semester.

Lees meer...

 
 
 

Nieuwe leden december 2023

De afgelopen maand heeft de Orde van den Prince er 9 nieuwe leden bij gekregen.  Wie zijn dat?

Lees meer...

 
 
 

Kalender activiteiten Orde van den Prince

U wilt een grote activiteit van uw gewest of afdeling plannen? Kijk dan eerst hier welke activiteiten andere gewesten en afdelingen al gepland hebben…

Lees meer...

 
 
 

Lid in de kijker

 
 

Waterkunsttentoonstelling in het Europees Parlement

 

Gerrit Kempeneers, lid van de afdeling Haspengouw, was de curator van een reizende internationale kunsttentoonstelling over het levensnoodzakelijke element 'water', dat ons allen verbindt. Eind vorig jaar waren de werken in het Europees Parlement te zien, nu in Sint-Truiden.

Lees meer...

 
 
 

De afdelingen en gewesten

 
 

De taal van populisten ontrafeld

 

Na een loopbaan als leerkracht, schooldirecteur, burgemeester en provincieraadslid schreef Chris Taes het boek Wij denken wat u zegt. De taal van het populisme. Hoe gebruiken populisten taal om meer aanhangers te krijgen? En hoe kunnen populisme en zwart-witdenken bestreden worden? Hij sprak erover bij de afdeling Diest.

Lees meer...

 
 
 

Bob Dylan en de Nobelprijs voor literatuur…

 

Heeft de Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan in 2016 terecht de Nobelprijs voor literatuur ontvangen? Of deed die toekenning afbreuk aan de 'echte' literatuur die 'normaal' gelauwerd wordt? Daarover werd vorige maand onder leiding van voormalig VRT-journalist Guy Janssens gedebatteerd bij de afdeling Luxemburg. Degene die het verslag op de afdelingspagina heeft geschreven, had zo te zien wel een mening over de vraag of gezongen tekst vergelijkbaar was met geschreven tekst…

Lees meer...

 
 
 

Kun je leden werven met een NT&C-afdelingsproject als een kathedraallezing en een orgelconcert?

 

Ons Dagelijks Bestuur heeft de terechte ambitie om met NT&C-projecten van afdelingen ook kandidaat-leden te willen bereiken. Dat is een forse uitdaging, want er bestaat een heuse cultuurindustrie, die massaal culturele activiteiten op de markt brengt. De moderne cultuurconsument heeft daardoor keuzestress. Gelukkig kunnen we met de technieken uit cultuurmarketing succesvol rekruteren…

Lees meer...

 
 
 

Kerstrede over internationaal recht en verzoening

 

Vrede is een woord dat hoort bij kerst, stelde het nieuwe Dordtse lid Tjeerd Visser tijdens zijn 'kerstrede' op het kerstdiner van zijn afdeling. Hij stond stil bij Oekraïne, Israël, Palestina en de rol die het internationaal recht kan spelen om daders ter verantwoording te roepen. Maar zou het aloude en nog nauwelijks gepraktiseerde sacrament van boete en verzoening niet tot meer vrede leiden?

Lees meer...

 
 
 

In memoriam

 
 

In memoriam Jos Wilmots (Limburg I)

 

Emeritus professor taalkunde (UHasselt) Jos Wilmots werd in 1982 lid van de afdeling Limburg 1. Hij was tientallen jaren actief met neerlandistiek in zowel zijn afdeling, het gewest als het Presidium. Twee maanden geleden kreeg hij nog een huldeboek vanwege zijn bijdrage aan de internationale neerlandistiek.

Lees meer...

 
 
 

In memoriam Paul Avontroodt (Heerlickheyt Mechelen)

 

De afdeling Heerlickheyt Mechelen nam medio december vorig jaar afscheid van een goede vriend en een innemend mens. Als Belgisch ontwikkelingsambtenaar in Congo/Zaïre sloot Paul Avontroodt zich in 1978 aan bij de afdeling Kinshasa. Bij zijn terugkeer naar België transfereerde hij naar Mechelen, de afdeling van zijn nieuwe woonplaats.

Lees meer...

 
 
 

Varia

 
 

Deadline PrincEzine februari 2024

 

De volgende PrincEzine komt uit op vrijdag 16 februari. Om meegenomen te kunnen worden in die nieuwsbrief dienen artikelen uiterlijk maandag 12 februari (liefst eerder) binnen te zijn op het secretariaat of bij de portefeuillehouder in het Dagelijks Bestuur, Ruud Hendrickx. De redactie beslist, waar mogelijk in overleg, of en hoe een artikel wordt opgenomen in PrincEzine.

Lees meer...

 
 
 

PrincEzine liever op internet lezen? Dat kan…

 

Het kan gebeuren dat de PrincEzine niet goed leesbaar is op uw telefoon, tablet of computer, bijvoorbeeld omdat foto's wegvallen of de lay-out verspringt. Dat kan gebeuren door een combinatie van de manier waarop de nieuwsbrief gemaakt is, het apparaat waarop het geopend wordt, het besturingssysteem van dat apparaat en het gebruikte mailprogramma. Het kan ook zijn dat de PrincEzine wel binnenkomt als mail, maar geen enkele tekst of foto's bevat (meld dit bij het secretariaat). Dat kan liggen aan de mailinstellingen van de ontvanger of een actieve 'adblocker' (die ervoor zorgt dat advertenties niet op het scherm vertoond worden). De PrincEzine is altijd goed leesbaar op de website zelf.

Lees meer...