Grenzen aan de ‘Belgische methode’

Terugblik

Er zijn geen grenzen, alles kan, zo begint de causerie van Wouter Verschelden, journalist, voormalig hoofdredacteur van de Morgen en auteur (samen met Emmanuel Vanbrussel) van ‘Bpost HOLDUP’.

We citeren uit de inleiding : 

“Over hoe een groepje leiders van het bedrijf de Belgische belastingbetaler én de Europese Commissie grandioos om de tuin hebben geleid, en op tien jaar tijd zo liefst 4 miljard euro konden wegzuigen uit de kassen van de Belgische staat. Over hoe een handvol Belgische mediabedrijven daar rijkelijk mee van profiteerden, door jarenlang indirecte staatssteun te krijgen, via het krantencontract, dat goedkope bedeling van magazines en dagbladen organiseert. Over hoe wij allen, als belastingbetaler én als aandeelhouders van de Staat die dure rekening moeten betalen.

Die oplichting, een pure hold-up, bleef jarenlang duren. Een briljant kransje juristen en politici zette he systeem op. Bpost boekte op overheidscontracten fabelachtige winstmarges. Het bedrijf bekoorde beleggers op de beurs, kon gul dividenden uitkeren en garandeerde duizenden jobs. Tot de muziek stopte.”

De grenzen van het fatsoen vervaagden. De krantenuitgevers konden dankzij de staatsteun de abonnementsprijzen lager houden in een tijd dat de digitale media opgang maakten (met die vier miljard hadden we iedere volwassene in België een tablet kunnen geven) De krantenuitgevers boekten enorme winsten, waarmee ze buitenlandse overnames konden financieren.

“Persoonlijke verrijking speelt bijna nooit een rol wel gaat het om moreel verval, waarbij niet langer duidelijk is waar de top de grens trekt in het doorbreken van ethische en wettelijke normen. Normvervaging treedt in.”

De ijdelheid van de topmanagers van Bpost leidden de Belgische Staat en Europa om de tuin.

Op zijn minst is het merkwaardig dat deze verdorven bedrijfscultuur zich zonder scrupules jaren verder zet. Argumenten als het behoud van de persvrijheid, het behoud van gesyndiceerde jobs bij Bpost houden al jaren geen steek meer.

De Franstalige politieke visie op Bpost zorgde er de laatste jaren voor dat er ondanks een begrotingstekort van 4,5%, 100 miljoen euro per jaar aan Bpost werd gegeven. De kanker van 4 miljard euro over al die jaren, is een schandaal dat verzwegen wordt….

Hoe het verhaal verloopt en afloopt, welke politici en bedrijfsleiders hun vingers verbranden, daarvoor verwijzen we u naar het boek, dat zeer vlot leest!  

Zo combineerde Wouter het Bpost verhaal ook met een breder, groter politiek verhaal.

biografie : https://nl.wikipedia.org/wiki/Wouter_Verschelden

Een activiteit georganiseerd door: 

't Wit Lavendel is een afdeling met leden uit Antwerpen en omgeving. We hechten veel belang aan amicitia en tolerantia, evenals aan de promotie van de Nederlandse taal en cultuur in de meest brede zin van het woord.

Kort

Plaats: 
Het Hof van Liere, Prinsstraat 13 Antwerpen
Wanneer: 
dinsdag, 17 oktober, 2023 - 19:30
Beschrijving: 

Grenzen aan de ‘Belgische methode’

Niemand minder dan Wouter Verschelden, journalist, voormalig hoofdredacteur van De Morgen en uitgever spreekt ons over zijn laatste boek Bpost Hold-up.