Westhoek

Westhoek Restaurant Drie Koningen Beauvoorde

Afdeling Westhoek recruteert leden uit de ganse Westhoek. Uit het boek Westhoek van Niek Deroo (uitg Lannoo, isbn 90 209 3777 4) leren we dat de Westhoek gaat van de Panne tot Nieuwpoort in het Noorden, van Mesen tot Wervik in het Zuiden en via Koekelare, Kortemark, Houthulst en Passendale in het Oosten. De Franse grens is onze Westerse grens maar vroeger liep de Westhoek ook daar nog een eindje verder tot Borborgh (Bourbourg) en Belle. Onze afdeling is opgericht op 16 maart 1961. Op 8 maart 1996 koos het bestuur om een zusterafdeling, Het Westkwartier, op te richten in dezelfde regio omdat er wat teveel leden waren.

 

Westhoek is een afdeling van West-Vlaanderen

Bijeenkomst:
vierde maandag van de maand om 19.30 uur.
Bijeenkomsttelefoon:
058/29.90.12
Adres:
Restaurant Drie Koningen
Wulveringemstraat 40
8630 Veurne
Telefoon:
057/33.52.69 (secretaris)
Bankrekening:
IBAN:BE75 0016 5107 1251 BIC: GEBABEBB
NT&C project:
Intern: Literatuur, Poëzie, Theater + steun leerlingen StAPwest - afdeling Woord
Stichtingsdag: 16-03-1961
Aantal leden: 40
Praktische informatie: 

Vergaderingen op de 4de maandag van de maand in restaurant Drie Koningen in Beauvoorde

Agenda: 

Activiteiten enkel zichtbaar voor leden.

Terugblik: 

2024 21 apr

Het varkenshaasje met persillade van mosterd was vergezeld van een krachtige volle rode wijn en de zes bijna nieuwe leden bloosden van trots. Voorzitter Dag deed hierin niet onder. Het kaartje van Chris pronkte nog trotser achter de wijnglazen. Chris had de euvele moed gehad Chat-GPT te examineren aan de hand van een extract uit de recente roman van de spreker. Het resultaat was verbluffend en bewees dat de wereld nooit meer zal zijn wat ze geweest is.

2024 25 mrt

Dag heet iedereen welkom en geeft meteen het woord aan Jan Vermeire die een pleidooi houdt voor de roman Nirwana van Tommy Wieringa. Inderdaad een intrigerend boek over het moeilijk omgaan met het collaboratie verleden van een voorouder. 

2024 26 feb

Neen de samenkomst van onze afdeling was geen politieke rally, er was (nog) geen partijgebonden BV aangekomen. Wel waren er bijna vijftig vrienden van de tolerantie aanwezig die zeer benieuwd waren hoe die Britse vork aan de Europese steel zat. Wat alle Princevrienden niet wisten was dat er na een carnavalesk filmpje over de historisch belangrijke mislukte poging tot Brexin, een waar Shakespeareaans drama zich zou voltrekken op onze bühne in het Gasthof Drie koningen.

2024 22 jan

De Orde van den Prince Westhoek heeft het Nieuwe Jaar ingezet met stijl. In een echte boot werd benedendeks een receptie gehouden voor alle mensen van " goede wil"  en dat waren er emeer dan zeventig.

2023 14 dec

Wij waren talrijk en voelden ons in goed gezelschap in het restaurant de Lissewal, in Elverdinge op donderdag 14 december.

Voorzitter Alexander Declercq en secretaris Sofie Demeyer heetten ons welkom. De Keure werd voorgelezen in zijn klassieke versie. De hapjes waren lekker en de fazant was vergezeld van een rondborstige Zuid-Franse rode wijn. De voorzitter gaf een inkijk in het CV van de spreker, die weliswaar in Poperinge geboren, een rasechte Ieperling blijkt te zijn.

2023 27 nov

Onze samenkomst van 27 november was hartverwarmend.

2023 16 okt

Op maandag 16 oktober beleefden we een tweede avond onder het welwillend oog van onze glimlachende nieuwe voorzitter. Hij voelde zich gesterkt door de aanwezigheid van zijn zoon en van twee nieuwsgierigen, een vriend van de spreker en een eventueel kandidaat-lid.

Muriel en Monique hielden een TV praatje aan de haard over een 800 jaar oud literair figuur waarover Tom Lanoye in 2024 een boek zal publiceren. Frits van Oostrom was hem voor: hij publiceerde in mei 2023 " De Reynaert, leven met een middeleeuws meesterwerk."

2023 25 sep

25 september 2023 zal geboekstaafd blijven om vier redenen:

  • er was een schitterend moment van bezinning voor Etienne,

  • Benjamin bracht een ontroerend "in memoriam Didier"

  • ons nieuw lid Mark bracht een schitterende "hommage" (dit woord klinkt plechtiger dan het goed Nederlands woord "eerbetoon") aan Gijs van Ryckeghem,

  • en Mark Ingelaere uit Poperinge, nu wonend in Hondschote ,werd plechtig ingehaald als nieuw lid.

2023 19 aug

19 augustus 2023 zal ons blijven heugen.
Er was een heel speciale editie van het Kunstenfestival te Watou "compositio" en er was de overdracht van het oude naar het nieuwe bestuur, gepersonaliseerd als de
overdracht van Paulus naar Dagobert. en, niet te vergeten, de amicitia, zo mooi verbeeld in de drie dankwoorden van Dag tav de leden die het nieuwe bestuur verlaten.

Deze intieme plechtigheid was gekenmerkt door vier speeches die op zich een plaats in de archieven waard zijn.

Nieuws: 

samenstelling van het nieuw bestuur en programma voor augustus

2de boekenrubriek(24/03/2020)

bespreking van de roman 'Speeldrift' van Juli Zeh

BOEKENRUBRIEK(23/03/2020)

boekbeschrijving van 'Nieuwjaar' van Juli Zeh