10 Juni: Maidenspeech Edgar Biemans

vrijdag 10 Juni: Maidenspeech Edgar Biemans

Terugblik

Onze afdeling is 55 jaar jong dit jaar. Onze voorzitter herhaalde de mooie woorden die Wim stuurde over het ontstaan van onze afdeling en de baanbrekende keuzes die toen gemaakt zijn en waardoor we vandaag ook van de partners van de leden genieten.

Noteer alvast 24 september 2023 voor de algemene ledendag in Antwerpen.

Ontnuchterend was de maidenspeech van Edgar. 

Frisdranken… is dat geen triviaal onderwerp? Niet als je weet dat we in de Benelux elk een halve liter frisdrank per dag drinken. Frisdranken zijn niet enkel cola of fruitsap, ook de flessen water op tafel horen daarbij. 

Frisdranken zijn een natuurlijk product: de grondstoffen komen uit de natuur, de verpakking komt uit de natuur (olie, zand) maar ook het afval van de verpakking komt terecht in de natuur. Frisdrank neemt veel plaats en het transport zorgt voor veel uitstoot. Vandaar de relevantie van duurzaamheid in die sector. 

Verrassend is glas de minst duurzame verpakking omwille van het gewicht en de beperkte herbruikbaarheid. PET-plastic is het meest duurzame dankzij de eeuwige herbruikbaarheid. Statiegeld op PET-verpakking verdubbelt de recyclage naar 96%. Dit raakt in België maar niet ingevoerd door de onwil van de Belgische detailhandelaars die de teruggave moeten organiseren. Daarenboven zijn de PET flessen van de grote merken 100% gerecycleerd maar de merken van de warenhuizen slechts 20%.

De grondstoffen van frisdranken groeien op de mooiste plaatsen van de aarde maar daar is ook de impact van de klimaatverandering zichtbaar: vorig jaar was de slechtste sinaasappeloogst ooit door droogte en minste suikerbieten ooit door overstromingen. Het is niet onrealistisch dat we binnenkort een tekort aan sinaasappelsap zullen zien.

Zonder dat we dit als consument gemerkt hebben, hebben de fabrikanten van frisdranken de suikerhoeveelheid sterk verminderd in de voorbije jaren. Ook de omstandigheden van de arbeiders op de plantages zijn onder druk van de fabrikanten aanzienlijk verbeterd. 

Er gebeurt veel rond duurzaamheid in de wereld van de frisdranken maar er is een partij die niet meewil: de consument. Frisdrank die duurzaam gemaakt, verpakt of vervoerd is, blijft op de schappen als die meer kost. 

En zo begint een betere wereld nog steeds bij onszelf.

Een activiteit georganiseerd door: 

50 jaar en helemaal mee

Kort

Plaats: 
Den Eyck
Wanneer: 
vrijdag, 10 juni, 2022 - 19:00
Beschrijving: 

vrijdag 10 Juni: Maidenspeech Edgar Biemans