Kempen

50 jaar en helemaal mee

Als een van de oudste afdelingen gaan we met onze 35 leden helemaal mee met de tijd.  Zonder schroom durven we te stellen dat we geest, hart en lichaam op Bourgondische wijze weten te behagen. Bij de keuze van sprekers bewaken we het evenwicht tussen taal en cultuur-gerelateerde onderwerpen en breed maatschappelijke thema’s. Af en toe gaan we al eens vreemd op andere, aparte locaties zoals de nostalgische Schuur van Mie Tracteur in Rijkevorsel, de Dodendraad in Baarle-Hertog, het strand van Katwijk aan Zee, Leiden, Brussel of Rijsel.

We kiezen resoluut voor de weg van de openheid. Partners zijn bij ons altijd welkom, ook na het overlijden van het lid. Vriendschap en tolerantie staan bij ons op de eerste plaats.

Kempen is een afdeling van Schelde-Dommel

Bijeenkomst:
tweede vrijdag van de maand om 19.00 uur.
Bijeenkomsttelefoon:
014/85.99.00
Adres:
Restaurant ''Den Eyck''
Houtum 39
2460 Kasterlee
Bankrekening:
BE55 0018 1830 8244
NT&C project:
Stichtingsdag: 09-06-1967
Aantal leden: 32

Agenda: 

2023 13 okt

Rick de Leeuw over 'Brusselse stadsdichter Jan Smeken'

Terugblik: 

2023 08 sep

Het was een heerlijke warme zomeravond toen we op vrijdag 8 september, buiten het apéritief kregen bij onze eerst Princeavond van het nieuwe seizoen.
Wie niet beter weet, zou denken dat er een kleine ‘coup’ plaats had gevonden in het nieuwe bestuur, maar natuurlijk is niets minder waar. In goede samenspraak opende Karin de vergadering in afwezigheid van onze voorzitter Jan, aangezien hij door enkele vrienden weggekaapt was voor een wandelweekend in het land van koning Charles.

Gastvrouw Karin leidde ons voortreffelijk door de avond heen.

2023 10 jun

Een meer toepasselijke zwanenzang van uw bestuur konden we niet bedenken!

In de voormiddag bezochten we het Gruuthuse museum. Uw secretaris was toen nog niet aanwezig maar vernam dat er veel schilderijen te zien waren. 

Het was warm en een verademing om de lunch binnen te mogen nuttigen. Waterzooi, een mens moet daarvoor naar Brugge komen!

2023 12 mei

Vol emoties was onze voorlaatste bijeenkomst van het jaar. 

Voorzitter Ronald stond nog even stil bij het heengaan van Wim Joos, stichtend lid van onze afdeling. Dank aan Wim voor het mooie in memoriam in het Princezine (https://www.ovdp.net/node/4419).

2023 10 mrt

Tomwaesgewijs nam Janna Lefevere ons mee door de Kempen en ons unieke erfgoed. Met de Belgische onafhankelijkheid kwamen plannen om de Kempense heide te ontginnen voor het waardevolle zand en voor grasland voor de werkpaarden, de krachtbron van die tijd. Ook Leopold I koopt een groot stuk grond voor exploitatie. Op dit koninklijk domein komt vanaf de jaren 50 het nucleair onderzoekscentrum (SCK). Janna schreef er een boek over “Koning in de Kempen”.

2023 10 feb

Uitdagend voor de toehoorders en de verslaggever is het minste wat we kunnen zeggen over de boeiende avond met Mia Doornaert en haar betoog dat Europa een caleidoscoop is zonder een gemeenschappelijk cultureel bewustzijn. Op onze bankbiljetten staan onbestaande bruggen, kan het nog vager? De verscheidenheid gaat dieper dan taal en gastronomie. Het spervuur dat volgde moest het culturele lappendeken verklaren: barones Doornaert sprong van de Hunnen en Mongolen naar de landen in het Oosten van de EU en hun recente weerstand aan de Ottomanen.

2023 13 jan

Aan de hand van zijn persoonlijke carrière als journalist, vertelt Karl van den Broeck de evolutie van de media in de laatste decennia. Hij begon als 6-jarige bij Turnhout Express en klom op bij De Morgen tot hoofdredacteur en maakte in 2005 de overstap naar Knack. In 2010 krijgt hij daar plots de bons  en in 2014 wordt hij hoofdredacteur van Apache.be, een online nieuwsite.

2022 09 dec

Beste vrienden,

Trots op onze gezondheidszorg mogen we zijn. 

Prof. van Hee is Princelid in Antwerpen en heeft als gewestvoorzitter nog enkele van onze leden geïnstalleerd. Hij werkte vele jaren in het Stuivenbergziekenhuis, tot er ook in Antwerpen een universitair ziekenhuis kwam in 1979. Dr van hee is ook medewerker van het Museum van de Geschiedenis van de Gezondheidszorg, gehuisd in het Stuivenberg: http://www.museumgeneeskunde.be/ 

2022 11 nov

Stilstaan bij het moment is het om op wapenstilstand over Europa te praten, en te beseffen dat de eenheid van de Europese landen grote oorlogen in ons uithoekje heeft vermeden.

Professor Lieve Buysse verklaarde aan de hand van de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk hoe het eiland van een politiek van Splendid Isolation noodgedwongen overstapt naar Global Britain. Hoe kan het dat een land collectief kiest voor een politiek die rationeel geen steek houdt maar emotioneel door de meerderheid wordt aanvaard? 

2022 15 okt

We beginnen Zaterdag 15 oktober om 12u in het museum “La Piscine” in Roubaix.
Na de lunch en het bezoek aan museum gaan we naar Rijsel om in te checken in ons bescheiden hotel. Daarna verkennen we Vieux Lille met een ervaren gids.
‘s Avonds gaan we lekker tafelen in een typische Franse brasserie en dan houdt niets ons tegen om het nachtleven van Rijsel in te duiken

2022 09 sep

Onze voorzitter opende de vergadering met de schouders waarop we staan -de oprichters van onze bloeiende vereniging- te bedanken met een kleine attentie, en natuurlijk ook voor de partners, een hoeksteen van onze afdeling.

Nieuws: 

Hebt u een lange autorit of vlucht voor de boeg deze vakantie?  Ons lid Piet Piet Lamberts-Van Assche vertelt in deze onderhoudende podcast het verhaal van de opera Das Rheingold van Richard Wagner.

Hilde Gerard is niet enkel lid van afdeling Kempen, maar ook proliferent schrijfster van jeugdboeken.

Richard Wagner (1813 - 1883) is een van de meest controversiële en invloedrijke componisten uit de muziekgeschiedenis. Naast componist was hij ook een omstreden politiek figuur. Wagners werk zond schokgolven door heel negentiende-eeuws Europa. Zijn opera’s getuigen van diep inzicht in de menselijke aard en hebben invloed op uiteenlopende gebieden als filosofie, politiek en psychiatrie.

Der Ring des Nibelungen, Tristan und Isolde, der fliegende Holländer... In deze cursus maak je kennis met de tien grote opera’s van Richard Wagner. Met tekst, beeld en klank dompelt  Piet Lamberts-Van Assche  je onder in het verhaal van de opera’s en hun diepere filosofische inhoud. Hij besteedt daarbij aandacht aan de controversiële aspecten van het fenomeen Wagner.