Kempen

50 jaar en helemaal mee

Als een van de oudste afdelingen gaan we met onze 35 leden helemaal mee met de tijd.  Zonder schroom durven we te stellen dat we geest, hart en lichaam op Bourgondische wijze weten te behagen. Bij de keuze van sprekers bewaken we het evenwicht tussen taal en cultuur-gerelateerde onderwerpen en breed maatschappelijke thema’s. Af en toe gaan we al eens vreemd op andere, aparte locaties zoals de nostalgische Schuur van Mie Tracteur in Rijkevorsel, de Dodendraad in Baarle-Hertog, het strand van Katwijk aan Zee, Leiden, Brussel of Rijsel.

We kiezen resoluut voor de weg van de openheid. Partners zijn bij ons altijd welkom, ook na het overlijden van het lid. Vriendschap en tolerantie staan bij ons op de eerste plaats.

Kempen is een afdeling van Schelde-Dommel

Bijeenkomst:
tweede vrijdag van de maand om 19.00 uur.
Bijeenkomsttelefoon:
014/85.99.00
Adres:
Restaurant ''Den Eyck''
Houtum 39
2460 Kasterlee
Bankrekening:
BE55 0018 1830 8244
NT&C project:
Stichtingsdag: 09-06-1967
Aantal leden: 34

Agenda: 

2022 11 nov

Lieve Buysse over de relatie VK - EU

2023 10 feb

Een ruiter kan niet sneller gaan dan zijn paard, zegt een Arabisch spreekwoord.

Terugblik: 

2022 09 sep

Onze voorzitter opende de vergadering met de schouders waarop we staan -de oprichters van onze bloeiende vereniging- te bedanken met een kleine attentie, en natuurlijk ook voor de partners, een hoeksteen van onze afdeling.

2022 10 jun

Onze afdeling is 55 jaar jong dit jaar. Onze voorzitter herhaalde de mooie woorden die Wim stuurde over het ontstaan van onze afdeling en de baanbrekende keuzes die toen gemaakt zijn en waardoor we vandaag ook van de partners van de leden genieten.

Noteer alvast 24 september 2023 voor de algemene ledendag in Antwerpen.

Ontnuchterend was de maidenspeech van Edgar. 

2022 13 mei

Oogopenend (voor deze man) was deze avond over de geschiedenis van gender maar toch vooral een geschiedenis van het patriarchaat.

 

2022 11 mrt

Verslag vergadering met Raf Njotea: scenarist en zo

Nieuws: 

Hilde Gerard is niet enkel lid van afdeling Kempen, maar ook proliferent schrijfster van jeugdboeken.

Richard Wagner (1813 - 1883) is een van de meest controversiële en invloedrijke componisten uit de muziekgeschiedenis. Naast componist was hij ook een omstreden politiek figuur. Wagners werk zond schokgolven door heel negentiende-eeuws Europa. Zijn opera’s getuigen van diep inzicht in de menselijke aard en hebben invloed op uiteenlopende gebieden als filosofie, politiek en psychiatrie.

Der Ring des Nibelungen, Tristan und Isolde, der fliegende Holländer... In deze cursus maak je kennis met de tien grote opera’s van Richard Wagner. Met tekst, beeld en klank dompelt  Piet Lamberts-Van Assche  je onder in het verhaal van de opera’s en hun diepere filosofische inhoud. Hij besteedt daarbij aandacht aan de controversiële aspecten van het fenomeen Wagner.