Karl van den Broeck: de stand van de media

Karl van den Broeck over de stand van de media

Terugblik

Aan de hand van zijn persoonlijke carrière als journalist, vertelt Karl van den Broeck de evolutie van de media in de laatste decennia. Hij begon als 6-jarige bij Turnhout Express en klom op bij De Morgen tot hoofdredacteur en maakte in 2005 de overstap naar Knack. In 2010 krijgt hij daar plots de bons  en in 2014 wordt hij hoofdredacteur van Apache.be, een online nieuwsite.

Tot de jaren 2000 waren de Media een stabiele geldmachine met veel reclame en trouwe abonnees, maar de komst van het internet deed het verdienmodel kantelen. Plots kon iedereen gratis publiceren. De eerste reactie van de mediagroepen was om het nieuws gratis beschikbaar te maken op internet, gefinancierd met online reclame. Snel bleek dat adverteerders kozen voor de doelgerichte reclame op Facebook of Google op basis van zeer precieze informatie over de lezer. Toen de reclame-inkomsten ook voor de papieren versie opdroogden was de sector in crisis: de betalende abonnees lezen nu gratis online en de adverteerders gaan op een ander.

Deze crisis zorgde in eerste plaats voor een consolidatie en nu blijven er nog 3 grote mediagroepen over: Roularta (Knack, Trends, KanaalZ,...), Mediahuis (De Standaard, Nieuwsblad, jobat, regionale zenders…) en DPG (VTM, Laatste Nieuws, De Tijd….). Sinds enkele jaren is het tij gekeerd: de lezers zijn ondertussen gewoon om te betalen voor nieuws en de klassieke media beheersen ondertussen ook de truken van Google en Facebook: lezers worden geprofileerd en het klikgedrag wordt uitgevlooid om gepersonaliseerde advertenties aan te bieden. De journalist is gedegradeerd tot een producent van ‘content’ die de profielen voedt. Enkel klikstatistieken van artikels zijn relevant, de nieuwswaarde niet. Vandaar dat online nieuwssites volstaan met non-nieuws, want er moet geklikt worden zodat gepersonaliseerde reclame kan gevoederd worden aan de lezer. 

Karl van den Broeck vreest dat lezers doorhebben dat het nieuws eigenlijk non-nieuws is en zullen afhaken. Wat ons bij Apache.be brengt, een online nieuwssite die geen reclame voert en beweert onafhankelijke onderzoeksjournalistiek te brengen. Aan u om de proef van de pudding te nemen op www.apache.be.

Een activiteit georganiseerd door: 

behoort tot het gewest Schelde-Dommel dat volgende afdelingen omvat:

Kort

Wanneer: 
vrijdag, 13 januari, 2023 - 19:00
Beschrijving: 

Karl Van den Broeck, zoon van en boekenman, zou ons kunnen onderhouden over de stand van de literatuur maar hij verdient al 35 jaar zijn strepen als journalist en hoofdredacteur en zal ons alles vertellen over “de stand van de media”. We hebben de zomer tijd om ons in de media te verdiepen, van de boekskes tot de gazet, van de tv tot de app.