Medicinale cannabis

Spreekbeurt Joris Vanvinckenroye over medicinale cannabis

Terugblik

Op 13 december 2019 vergaderde onze afdeling in Den Eyck, Kasterlee. Onze voorzitster leidde de avond in met het voorlezen van de Keure. Greet kondigde de Gewestdag in Bergen op Zoom aan, en raadde onze leden aan zich vooral warm aan te kleden voor onze nieuwjaarsreceptie in de hofstede van ‘Mie Tracteur’. Karin Vanuffelen bracht hierna verslag van de adviezen die ontsproten aan de ‘cel’ ledenwerving. In de traditie van Amicitia et Tolerantia voerde deze ‘cel’ geen revolutionaire decreten in, maar pleitte voor een gezonde evolutie van het wervingsbeleid. Zo wordt diversiteit bepleit maar met respect voor de traditie van de kernwaarden van de Orde en onze afdeling.

Diversiteit vinden we ook terug in de onderwerpen die onze afdeling aansnijdt tijdens de vergaderingen. Joris Vanvinckenroye, de spreker op onze avond, vertelde ons op de nieuwe paden die hij insloeg in de medische zorg. Joris Vanvinckenroye werd als jonge zuigeling bedreigd met amputatie van voorvoet en vingers door aangeboren afwijkingen in deze ledematen. Gelukkig kon een tweede medisch advies in Parijs hem behoeden voor deze mutilerende ingreep. ‘Bloed kruipt waar het niet gaan kan’ en het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Joris niet alleen verpleegkunde studeerde maar daarna ook leiding kon geven in het medische technologiebedrijf Medtronic. Joris kwam tot het besef dat zorg gaandeweg ‘hyperspecialiseerde’. Niet gespeend van enige ondernemingszin richtte hij Royal Doctors op om patiënten en gaandeweg ook artsen wegwijs te maken in het zoeken naar een (wereldwijde) tweede (of derde…) opinie voor complexe medische aandoeningen. Ondertussen is Royal Doctors ook erkend door grote Nederlandse zorgverzekeraars. In de rand van deze onderneming viel het Joris toen al op dat patiënten vaak vragen stelden over het nut of zin van cannabis in de behandeling van bepaalde ziekten. In deze periode (2013) ontwikkelde zich in Canada en bepaalde staten van de VS een bloeiende cannabis industrie, die enerzijds inspeelde op recreatief gebruik (Canada) maar ook massaal cannabis aanplantte voor medicinaal gebruik (Canada en VS). In 2016 richtte Joris samen met zijn jeugdvriend Steven Peters een Belgisch-Nederlands bedrijf op om op wetenschappelijk verantwoorde manier bepaalde stoffen uit de cannabisplant te isoleren en via goed onderbouwde studies aan de patiënt te kunnen aanbieden. Volgens Joris moet ‘het kaf van het koren’ gescheiden worden zodat de patiënt geen ‘hype’ maar een medisch verantwoord medicijn kan gebruiken.

Onze leden maakten in de vragenronde duidelijk dat zij verantwoordelijkheid in de zorg hoog in het vaandel dragen. Wim en Jan uitten hun zorg rond het verslavende aspect van bepaalde cannabisbestanddelen. Wim zag zelfs gelijkenissen met opium, een zorg die overigens gedeeld wordt met vele pijnspecialisten in de wereld. Inge vroeg zich af hoe vaak Royal Doctors een verkeerde diagnose diende bij te stellen. Volgens Joris wordt dit bepaald door de aard van het vakgebied. Ook vernamen we dat patiënten in het Verenigd Koninkrijk sneller beroep doen op een tweede opinie in vergelijking met hun Belgische lotgenoten. Filip vergastte de gastspreker en onze leden op een spitse repliek: wat meer fatsoenlijke Vlaamse financiële inspanning voor cultuur zou niet alleen het algemeen welbehagen maar ook werkgelegenheid flink bevorderen. Filip, zelfs de Britse eerste minister zou jouw rake opmerking beamen met ‘point well taken’!

Jan, onze onvermoeibare NT&C verantwoordelijke, maakte kond van de vergadering van de Algemene Raad. We vernamen de laatste stand van zaken over de nieuwe website. President Trump zal in de ‘twitterwars’ van repliek kunnen gediend worden door de voorzitter van de Orde, die volgens Jan de ‘twitter’ app op haar telefoon heeft geinstalleerd. Ook is een nieuwe brochure over de Orde samengesteld. Tenslotte werd onze uitstap naar Rijsel op 12 en 13 juni officiëel bekend gemaakt, en werden alle leden uitgenodigd op onze vergadering van 14 februari met de afdeling Taxandria (spreker Stefan Hertmans).

Beste leden, het debat leeft in onze afdeling, voorwaar een mooie wissel op de toekomst! 

Een activiteit georganiseerd door: 

50 jaar en helemaal mee

Kort

Plaats: 
Den Eyck
Wanneer: 
vrijdag, 13 december, 2019 - 20:00
Beschrijving: 

Spreekbeurt Joris Vanvinckenroye over medicinale cannabis