ORDE VAN DEN PRINCE AFDELINGEN HALEN IN INTERNETUITZENDING ALLES UIT DE KAST

ORDE VAN DEN PRINCE AFDELINGEN HALEN IN INTERNETUITZENDING ALLES UIT DE KAST

Terugblik

De werken van scheepsarts J.J. Slauerhoff zijn in het jubileumsjaar 2021 als een blauwe draad verweven in de tweede internet-uitzending (12 april 2021) van  de afdeling Hulst (Zeeuws-Vlaanderen). Meer dan 2000 geinteresseerden konden o.a. genieten van de muzikale bijdrage van Eléonor en Gerry de Mol. Zij hebben een aantal gedichten van deze dichter/auteur uit het interbellum muzikaal vertaald en zijn repertoire via de nieuwe CD ‘Geen Zorgen voor Morgen’, mede met steun van Poeziecentrum Gent en de Vlaamse Unesco Commissie, voor een nieuw publiek toegankelijk gemaakt. 

Samen met de afdeling Rijsel/Lille hebben de twee afdelingen alles, letterlijk en figuurlijk, uit de kast gehaald voor deze grensoverschrijdende uitzending. Letterlijk omdat een van de stichtende leden van de afdeling Rijsel, mevrouw Hedwig van de Hemel, een zeldzame 17de eeuwse Assendelfter kast uit de Zaanstreek, gedecoreerd met rijke Bijbelse voorstellingen. in het Musée Benoit-De-Puydt te Belle/Bailleul een nieuw thuis biedt. En wel via een slimme geldinzamelingsactie die voor andere kleinere (gespecialiseerde) musea als bron van inspiratie kan dienen. Hoe dit rijkelijk versierde ornament, via Parijs, uiteindelijk in Noord-Frankrijk is beland, vertelt mevrouw van de Hemel aan presentator Pol van de Vijver. Dit gesprek en andere onderwerpen kan men desgewenst terugkijken via www.jepstudios.nl/ordevandenprince. 

De interregionale geschiedenis weerspiegelt zich in deze uitzending op verschillende manieren. Zo gidst Marc Buise de kijker in het Land van Saeftinghe langs verdronken kerkhoven. Aan dit verdronken land en zijn gids is trouwens in het recent gepubliceerde boek ‘Aan Zee’ (auteur Martin Hendriksma) een heel hoofdstuk gewijd. Veronique De Tier, dialectoloog bij het Instituut voor de Nederlandse Taal en Erfgoed Zeeland, snijdt aardappelen taalkundig open. En voor de geinteresseerden: de eerste schriftelijke bron die melding maakt van het verbouwen van aardappelen in Nederland vinden we terug in Zeeuws-Vlaanderen. Tevens aandacht voor het nieuwe boek van de Stichting Nederlandse Dialecten/Onze Taal: ‘Wie Zegt Wat Waar’. De heren Sas jr. en sr. belichten intergenerationeel de taalkundige spraakverwarring tussen Nederland en Vlaanderen als het gaat om oude- en jonge jenever. En we besteden in deze internetuitzending—met dank aan de bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen- aandacht aan het Taalmaatjes-project. Mevrouw Liesbeth Haitsma en Annelien Hamelink vertellen hoe ze de Braziliaanse Costa do Naseimento de Bokx helpen met de Nederlandse taal. Samen bezoeken ze Yara, de groente en fruitwinkel van Shadi Hanouti. Zijn gezin is Syrië ontvlucht en ze bouwen nu in Terneuzen een nieuw leven op. 

In de komende weken worden de afzonderlijke onderwerpen geplaatst op de Facebookpagina van de afdeling Hulst (@OvdPHulst). Ze kunnen desgewenst worden gedeeld en bereiken een nieuwe digitale archipel van geinteresseerden in de Nederlandse Taal en Cultuur.

Internet-uitzending OvdP Hulst 12 april 2021
Een activiteit georganiseerd door: 

Kort

Wanneer: 
maandag, 12 april, 2021 - 19:30
Beschrijving: 

Hoe komt een zeldzame 17de eeuwse Assendelfter kast uit de Zaanstreek, gedecoreerd met rijke Bijbelse voorstellingen, begin april 2021 via Parijs terecht in het Musée Benoit-De-Puydt, een Fransvlaams museum-pareltje in Bailleul (Regio Hauts de France)? 
De afdeling Rijsel/Lille van de Orde van den Prince geeft maandagavond 12 april 2021 digitaal een inkijkje hoe kleinere musea -via een succesvolle geldinzamelingsactie— cultureel erfgoed een nieuw thuis biedt. De lotgevallen van dit museum annex curiositeitenkabinet, vrijwel volledig verwoest tijdens Wereldoorlog 1, staan mede centraal in de tweede internet-tv-uitzending van de OvdP-afdeling Hulst (Zeeuws-Vlaanderen).