Hulst

23 oktober 1970: oprichting van de afdeling Hulst - (Zeeuws)-Vlaanderen. De afdeling heeft een rijke geschiedenis. Zo is het de tweede afdeling van de Orde van den Prince in Nederland en de derde afdeling buiten Vlaanderen.

De doelstellingen van de Orde zijn verwoord in de Keure die in 2019 is gemoderniseerd.

De afdeling Hulst - (Zeeuws)-Vlaanderen komt bij elkaar iedere derde maandag van de maand (minus de zomermaanden) in de Reynaertstad. Leden van de afdeling participeren in diverse cultureel-literaire en multimediale projecten. Die lopen uiteen van o.a. filmprojecten, (historische) boekpublicaties tot en met gedichtenbundels. Reguliere bijeenkomsten worden afgewisseld met excursies (met name in Vlaanderen) en voorstellingen die in het teken staan van de Nederlandse taal en cultuur.

De afdeling Hulst - (Zeeuws) -Vlaanderen presenteert de circa 40 leden een rijk palet aan uiteenlopende activiteiten die een duidelijke cultureel-sociale meerwaarde hebben voor de grensregio.

Sinds 2018 is de afdeling gejumeleerd met de afdeling Heerlen. In het najaar van 2017 hebben de twee afdelingen een bezoek gebracht aan Georgië waar de afdeling Heerlen in Tbilisi een leerstoel Neerlandistiek steunt. Jaarlijks brengen de twee afdelingen een bezoek aan elkaar. In 2020 verwelkomt de afdeling Hulst de leden van de afdeling Heerlen in Zeeuws-Vlaanderen.

De afdeling informeert leden en belangstellenden o.a. via twitter (@OvdpHulst en @OvdPTaalCultuur) en via Facebook (@ovdp.hulst  en @OvdPNederlandseTaalenCultuur)

 

Hulst is een afdeling van Oost- en Zeeuws-Vlaanderen

Bijeenkomst:
derde maandag van de maand 19.30 uur
Bijeenkomsttelefoon:
Adres:
Restaurant Het Bonte Hert
Markt 12
4561 EB Hulst
E-mail:
Bankrekening:
Rabobank NL70 RABO 0150732430
NT&C project:
Ondersteuning Poëziewedstrijd Anton van Wilderode
Stichtingsdag: 23-10-1970
Aantal leden: 39

Agenda: 

Activiteiten enkel zichtbaar voor leden.

Terugblik: 

2021 12 apr

De werken van scheepsarts J.J. Slauerhoff zijn in het jubileumsjaar 2021 als een blauwe draad verweven in de tweede internet-uitzending (12 april 2021) van  de afdeling Hulst (Zeeuws-Vlaanderen). Meer dan 2000 geinteresseerden konden o.a. genieten van de muzikale bijdrage van Eléonor en Gerry de Mol. Zij hebben een aantal gedichten van deze dichter/auteur uit het interbellum muzikaal vertaald en zijn repertoire via de nieuwe CD ‘Geen Zorgen voor Morgen’, mede met steun van Poeziecentrum Gent en de Vlaamse Unesco Commissie, voor een nieuw publiek toegankelijk gemaakt. 

Nieuws: 

De Language Industry Awards (LIA) 2021 -in de categorie Beste Taalpublicatie- gaat naar de Atlas van het dialect in #Vlaanderen. Dit boek brengt alle kennis over de #dialecten in kaart.

Geboren uit een initiatief van de afdeling Hulst-Zeeuws-Vlaanderen, slaat dit bijzondere filmfestival in 2022 de vleugels uit. Kaarten zijn nu beschikbaar!
www.iff-tegenstroom.com

Slava Ukraini! Heroyam Slava! "(Glorie aan Oekraïne en zijn helden) is een hertaling en nieuwe orkestratie (door de Belgische dirigent/componist Piet J Swerts) van de officiële mars van het Oekraïense leger, gecombineerd met de nationale hymne. In de overgang scandeert het orkest de historische slogan. Het is een artistieke muzikale vuist tegen zinloos oorlogsgeweld dat de Oekraïne doorleeft.

De wereldcreatie van deze nieuw hymne geschiedde op 19 maart jl. in Brussel door het Brussels Philharmonic. Dirigent: Yoel Levi.

Piet Swerts stelt de orkestset van deze hymne -via www.zodiaceditions.com- internationaal gratis ter beschikking. Een speciale versie voor harmonieorkesten is ook gratis beschikbaar. https://soundcloud.com/piet-swerts/slava-ukraini-heroyam-slava. Intussen is de orkestset al meer dan 500 keer gedownload. En vinden in diverse wereldsteden opvoeringen plaats. Zo creëerde Johannes Unger 24 maart 2022 in de beroemde Marienkirche in Lübeck deze uitvoering
https://www.facebook.com/Art4Ukraine-100257679292881/videos/685546516211...

 

 

Een mooi voorbeeld van interregionale samenwerking tussen Vlaanderen en de provincie Zeeland! Nooit eerder vertoonde beelden van het Zwin uit de middeleeuwen gebaseerd op onderzoek van de Universiteit Gent! Havens zoals Sluis, Monnikerede, Hoeke, Damme en Brugge behoorden ooit tot dé tophavens in het toenmalige Europa. Maar de Zwingeul verzandde en de Zwinhavens verdwenen. 

 

Marleen Willebrands, auteur van het bekroonde Excellente Kookboek, is op woensdagmiddag 24 februari (15.00 uur) de hoofdgast in een nieuwe live-internet-uitzending vanuit Kloosterzande.