Orde van den Prince in de ban van gebroeders Van Eyck

Eerst brachten ze een bezoek aan het pop-up Museum in de Kloosterbempden. Hier worden alle werken van deze bekende Middeleeuwse kunstschilders op ware grootte tentoongesteld. Secretaris Armande Journée legde uit hoe de wereldberoemde kunstschilders met hun beelden, verhalen wisten te vertellen. Ze ontrafelde de symbolen en betekenissen achter de verschillende scènes van “Het Lam Gods”.                                                                                                     

Er wordt ook een moderne eigen interpretatie van het Lam Gods van de hand van Maaseiker kunstenaarJan Peeters tentoongesteld. Een derde hedendaagse Maaseiker kunstenaar, Jan Winkels, mocht niet ontbreken. Zijn beelden van Johannes de Doper en de echtgenote van Arnolfini wuifden de bezoekers vriendelijk uit.

Aansluitend bezocht de groep de Sint-Catharinakerk waar de tentoonstelling van het werk van Vévé ‘Shake’ Mazimpaka, getiteld “ Le pouvoir se mange seul”, loopt. Co-voorzitter Jos Kalders lichtte dit schilderij toe. De kunstenares van Belgisch- Congolese origine gaf namelijk een eigen invulling aan de verschillende registers van” Het Lam Gods”, een kader  om een persoonlijk verhaal te vertellen.

In de laatste etappe heette de voorzitter van het documentatiecentrum van Maaseik Johny Coolen de Princeleden hartelijk welkom. Hij en zijn medewerkers zetten alle deuren open. Het was  buitengewoon interessant kennis te maken met de historiek en de werking, hetgeen resulteert in  een enorm archief, een huisvesting voor alle krantenartikels en foto’s over Maaseik, Aldeneik en Heppeneert vanaf het einde van de 19de eeuw. Dankzij een  jarenlange inzet van talrijke vrijwiligers gaat dit centrum nog een mooie toekomst tegemoet.                                                                                                                                                                                                

Als afsluiter werd een kopje koffie met taart aangeboden, en mocht de lekkere Maaseiker  knapkoek uit eigen keuken niet ontbreken.  Dank aan co-voorzitter Luc Bleukx en al de medewerkers voor hun vriendelijke  ontvangst.

En de drie Maaseiker kunstenaars Jan Van Eyck, Jan Peeters en Jan Winkels zagen samen met de leden van de Orde van den Prince afdeling Maasland, dat het goed was.

AL TIJD

Dag en nacht, lui en lekker

Nooit gestoord door enige wekker

Hovaardig boegbeeld der Maaseiker stede

Eeuwig wakend over kunst en zeden

Omhuld door zijde en smaragdfluweel

De vaardigheid van rechters en penseel

Stuk ondergrond met wereldfaam

Hemels met mens en dier begaan

Getogen en doch of niet geboren

Bij Eik en Maas alleszins gezogen

Statige pijler van stadscultuur

Smalend wedijverend met elke buur

Intens begeerd en vaak geschonden

Trots en voor altijd met Maaseik verbonden

Sofie Daniëls

Met Maaseik als plaats van samenkomst, verwelkomt de afdeling leden van beide kanten van de Maas. Wij zijn echt grensoverschrijdend !! De afdeling behoort tot het gewest Limburg dat volgende afdelingen groepeert: