Katrien Vanderschoot over “De kinderen van Oost Congo“

Beschrijving

Katrien Vanderschoot is een journaliste bij VRT NWS.  Ze maakte de afgelopen 25 jaar talrijke reportages in Sub-Saharaans Afrika,  met een speciale passie voor  de Grote Meren.  Als radiojournalist zoekt ze steeds naar kleurrijke en diepgaande verhalen van de mensen ter plekke.

De kinderen van Oost-Congo brengt het verhaal van twee jongeren uit dezelfde streek rond Goma: kindsoldaat Isaac en activiste Rebecca.  De eerste was nauwelijks dertien toen hij een kadogo werd, een rekruut van rebellenleider Laurent Kabila.  De tweede was ooit de jongste politieke gevangene van het land toen ze met andere jongerenactivisten opkwam tegen het beleid van Joseph Kabila.  

Waarom heeft de ene voor wapens gekozen en de andere voor woorden?  Zijn ze trouw gebleven aan hun missie?  Hoe universeel is hun verhaal?  Wie wilden ze bevrijden?

Een beklijvend verhaal over gekozen worden en kiezen, over inzicht en loutering, over de vrijheid van het individu en de dwang van een gemeenschap, over afhankelijkheid en veerkracht, over hypocrisie en authenticiteit, over fatalisme en hoop.

Een activiteit van

50 jaar en helemaal mee

Praktisch
Type activiteit: 
Voordracht
Plaats: 
Den Eyck
Wanneer: 
vrijdag, 12 mei, 2023 - 19:00
Prijzen
Deelname lid: inbegrepen

Afrekening: 
Er zijn geen kosten of alle kosten zijn verrekend in één globale factuur