Culturele uitstap naar Leiden

Culturele uitstap naar Leiden

Terugblik

Tijdens onze vlotte busreis gaf Rogier Chorus in verschillende etappes een overzicht van de rijke geschiedenis van Leiden, een stad in Zuid-Holland, waardoor de Oude Rijn stroomt.

Die korte introductie over de geschiedenis van die stad van grachten,  mooie bouwwerken en hofjes is voldoende om te begrijpen dat het een belangrijke stad was en is. Leiden is sociaal-economisch één van de sterkste steden van Nederland.

Het is een oude stad waar reeds rond het jaar 1000 op een heuvel een burcht gebouwd werd. 

De patroonheilige van de stad is Sint Pieter. Vandaar het wapen met de sleutels en de bijnaam Sleutelstad.

In 15 de eeuw is Leiden met 15.000 inwoners de grootste stad van Holland. De verklaring daarvoor is het  Leids laken (wol ).

In 1575, onder impuls van Willem van Oranje, wordt er de oudste universiteit ( Dodoens, Clusius, Lipsius ) van Nederland gebouwd. Merk op dat Amsterdam toen niet in aanmerking kwam.

In de 17de E, de gouden eeuw, kent de lakennijverheid, terug een bloei, o.a. door de vluchtelingen uit de Zuidelijke Nederlanden ( na de val van Antwerpen ). De schilderkunst scheerde hoge toppen, denk maar aan Rembrandt, Dou, Steen en Van Goyen.

Vanaf de 18de E kende de groei van de stad een terugval door het verval van de textielnijverheid met een grote werkloosheid als gevolg.

Door de aanleg van de spoorlijn in de 19de E ging het de stad weer beter voor de wind. 

Ook vandaag blijft de stad, mede dankzij de naam en faam van haar universiteit, een bloeiende aantrekkingspool voor heel wat Nederlanders en hun verre of dichte buren.

Aangekomen in Leiden, dronken we een koffietje alvorens de stad met de boot te doorkruisen. We waren verrast door de vele mooie gebouwen en het charmante karakter van de stad.

Tijdens een lunch in het Hortus Grand Café ontmoetten we enkele leden van de afdeling Leiden. 

Rogier, die zijn studentenjaren doorbracht in Leiden, gidste ons daarna door de oudste interessante botanische tuin die in 1590 aangelegd werd in de binnentuin van de universiteit.

Een wandeling langs de grachten bracht ons bij het museum De Lakenhal.  Dit was het eindpunt van het cultureel gedeelte dat de één al vroeger afsloot dan de ander.  Met een wandelingetje, een terrasje of een ijsje werd de zonovergoten dag gezellig afgesloten.

Op de terugweg in de bus waren er alleen nog vrolijk getater en bedankjes voor een vlot en aangenaam verlopen uitstap.

Een activiteit georganiseerd door: 

De afdeling Mechelen werd opgericht in 1963 en behoort tot het gewest Brabant-West dat volgende afdelingen groepeert:

Kort

Plaats: 
Leiden
Wanneer: 
zaterdag, 17 juni, 2023 - 08:00
Beschrijving: 

De leden en de partners van Heerlickhheyt Mechelen bezoeken de historische stad Leiden.

Over de deelname: 
16 leden en 12 partners