Gewestdag Ieper: Zorgen voor Morgen

Zorgen voor Morgen

Terugblik

De West-Vlaamse Gewestdag werd georganiseerd door afdeling Westkwartier en ging door in het Auris-centrum te Ieper op 22 april 2023.

Het thema was ‘Zorgen voor Morgen’.

Tijdens de academische zitting stond de zorg voor taal centraal. Luc Devoldere, voorzitter Literatuur Vlaanderen, hield een boeiend betoog over een ‘Sinistere Drievuldigheid: taalarmoede, taalachterstand en ontlezing’. Taalarmoede is treurig. Taalachterstand is een maatschappelijk probleem en ontlezing een drama. Leesvaardigheid is afgenomen bij onze kinderen en jongeren. Ze kunnen complexe teksten moeilijker lezen en interpreteren. De spreker deed een oproep mee te werken aan het Leesfonds opgericht in de schoot van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren die het pilootproject ‘Elk kind een boek’ opstartte (www.leesfonds.be).

Tijdens de voorafgaande keuzeactiviteiten werd tevens aandacht besteed aan andere ‘zorg’-aspecten:

  • Sociale zorg in historisch perspectief (Yper Museum)
  • Job en Zorg op Maat (maatwerkbedrijf Westlandia)
  • Waterbeheer van en rond de stad Ieper (natuurwandeling)
  • Zorg voor religieus erfgoed, roerend en onroerend (Sint-Maartenskathedraal)
  • Geestelijke gezondheidszorg (Psychiatrisch Ziekenhuis H. Hart)
  • Ruimtelijke ordening en wederopbouwarchitectuur (stadswandeling)

De gewestdag kon rekenen op een ruime belangstelling (115 deelnemers) en werd afgesloten met een uitgebreide receptie.

De deelnemers kunnen terugblikken op een geslaagde, leerzame en gezellige gewestdag.

Een activiteit georganiseerd door: 
Beschrijving gewest: 

West-Vlaanderen is de bakermat van de Orde van den Prince. Hier stichtte de Kortrijkse advocaat Guido van Gheluwe met enkele vrienden op 2 november 1955 de Orde met de bedoeling om Vlamingen en Nederlanders samen te brengen in vriendschap en verdraagzaamheid en met het engagement om de Nederlandse taal en cultuur uit te dragen. Bij de oprichting van de afdeling Kortrijk in 1956 werd de eerste versie van de Keure opgesteld.

Kort

Plaats: 
Administratief Centrum Auris, Ter Waarde 1, 8900 Ieper
Wanneer: 
zaterdag, 22 april, 2023 - 13:00
Beschrijving: 

De West-Vlaamse gewestdag kreeg als thema Zorgen voor Morgen. Via diverse deelactiviteiten kan met alle aspecten van zorg worden kennisgemaakt: van het culturele tot het sociale aspect van zorg. Hoofdspreker is Luc Devoldere, voorzitter Literatuur Vlaanderen die het heeft over "Een sinistere Drievuldigheid: taalarmoede, taalachterstand en ontlezing."